Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 18, 19) (2820 S. K. m. 10, 20)
Karar No: 26 
Ladik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 23.01.2006 tarihli, 2006/11 sayılı yazıda; ilçe seçim kurulunun oluşumunda görev alacak siyasi parti temsilcilerinin tespitine esas olmak üzere, ilçelerinde son Milletvekili Genel Seçimlerinde en çok oy alan dört siyasi partiden biri olan Genç Partinin 2003 yılında yasal kongresini yaptığı ve yapılan kongre sonuçlarının emniyet birimine bildirilmesi gerekirken bildirilmediği, ilçe başkanının ilçeden göç ettiği, teşkilat parti binasının bulunmamasından dolayı muhatapta bulunamadığı belirtilerek, ilçe seçim kuruluna bu siyasi partiden üye istenilip istenilmeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 19. maddesinin ikinci fıkrasında; ilçe seçim kurulu başkanınca, ilçe seçim kurulunun yeniden kurulması için 18 inci madde de öngörülen sürenin başında, ilçede teşkilatı bulunan ve son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan dört siyasi partiden birer asıl ve birer yedek üyenin adının iki gün içinde bildirilmesinin tebliğ edileceği öngörülmüştür.
Yasanın aktarılan bu kuralının öncelikle aradığı konu, en çok oyu alan siyasi partinin o ilçede teşkilatı olmasıdır. Teşkilatı bulunmasından amaç, yalnızca tüzel kişiliğin varlığı değil, muhatap alınacak siyasi parti teşkilatının somut bir yerleşim yerinin de olmasıdır. Yasa isim bildirmeyi iki günle sınırladığına göre, söz konusu teşkilatla iletişim kurulması yasal görevin ve zorunluluğun kaçınılmaz bir gereğidir.
Bir siyasi partinin ilçe teşkilatının yerleştiği bir yerin ve adresinin saptanamaması olgusunun zaman süresiyle sınırlı görevin özelliği ve işlevsel amacı karşısında, söz konusu siyasi partinin o ilçede teşkilatı bulunmaması sonucunu doğuracağı kuşkusuzdur.
Başka bir deyişle, zaman süresiyle sınırlı bir oluşumun gerçekleştirilmesine yönelik yasadaki “bulunmama” sözcüğünün, iletişime açık bir çalışma yerini ve konumunu da kapsadığında duraksama yoktur.
Bu nedenle, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 19. maddesinin ikinci fıkrası ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 10. maddelerine göre Genç Partinin ilçede teşkilatının halen bulunup bulunmadığının araştırılarak, ayrıca 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20. maddesi ve yukarıda belirtilen açıklamalar da göz önüne alınarak işlem yapılması, şayet yapılacak araştırma sonucunda Genç Partinin Ladik İlçesinde teşkilat yeri saptanamayıp iletişim kurulacak muhatabın da olmadığı belirlendiğinde, bu siyasi partinin ilçe teşkilatı bulunmadığı kabul edilerek bu partiden ilçe seçim kuruluna üye alınamayacağına karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 19. maddesinin ikinci fıkrası ile 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 10. maddelerine göre Genç Partinin ilçede teşkilatının halen bulunup bulunmadığının araştırılarak, ayrıca 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 20. maddesi ve yukarıda belirtilen açıklamalar da göz önüne alınarak işlem yapılması, şayet yapılacak araştırma sonucunda Genç Partinin Ladik İlçesinde teşkilat yeri saptanamayıp iletişim kurulacak muhatabın da olmadığı belirlendiğinde, bu siyasi partinin ilçe teşkilatı bulunmadığı kabul edilerek bu partiden ilçe seçim kuruluna üye alınamayacağına,
2- Karar örneğinin Ladik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
26.01.2006 gününde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy