Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 47, 105, 106, 108) (2839 S. K. m. 40) (2972 S. K. m. 27)
Karar No: 30 
Erzincan Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 18/01/2007 tarihli ve C.05.0.SKB.4.24.08.120.99-10 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 Pazar günü yapılan yerel seçimler sonucunda Erzincan genelindeki mahallelerin, beldelerin ve köylerin seçmen sayıları ile partilerin mahallelere, beldelere ve köylere göre oy dağılımlarını gösterir dokümanların Adalet ve Kalkınma Partisi Erzincan İl Başkanlığının 18/01/2007 tarihli ve 07-26-133 sayılı yazı ile istenildiği belirtilerek, söz konusu dokümanların istemde bulunan siyasi partiye verilip verilemeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 26. maddelerinde; seçim kurullarınca tutanakların gönderilmesinden sonra seçim sonuçlarının Resmi Gazete’de Yüksek Seçim Kurulunca detaylı bir şekilde açıklanarak ilan edileceği, yine 2972 sayılı Kanunun 27. maddesi uyarınca da, seçim kurullarınca gönderilecek tutanaklara göre seçim sonuçlarının Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığı yeni ismiyle Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı tarafından yayınlanacağı, hüküm altına alınmıştır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 105. maddesinde de; oyların sayımı ve sayım cetvellerine sonuçlarının geçirilmesi biter bitmez, sandık kurulu başkanının bu sonuçları yüksek sesle ilan edeceği ve bundan sonra bu sonuçları basılı tutanağa geçirerek sandık kurulu başkanı ve üyeleri tarafından imzalanacağı, 106. maddesinde, siyasi partilerin ve adayların ve bağımsız adayların adları ve kazandıkları oy sayısı ve oy pusulaları sayısı ile muteber ve hesaba katılan oy pusulaları toplamını gösteren sandık kurulu başkan ve üyelerince imzalı cetvel, sandık kurulu başkanı tarafından, sandık çevresi içinde herkesin görebileceği bir yere asılacağı ve bu cetvel bir hafta süre ile olduğu yerde asılı kalacağı ve ayrıca bu cetvellerin onaylı birer örneğinin derhal siyasi partilerin ve isterlerse bağımsız adayların müşahitlerine verilmesi gerektiği, bundan ayrı olarak da yine aynı Kanunun 108. maddesinde de, müfredatlı olarak her sandık tutanağında partilerin ve adayların ve bağımsız adayların aldıkları oy miktarı ve muteber oy pusulaları toplamını gösteren bu tutanağın birer suretinin onaylı olarak siyasi partilere ve isterlerse bağımsız adaylar müşahitlerine derhal verileceği, hükmü yer almış ve bu hükümler her seçim döneminde yerine getirilmiştir.
Bundan ayrı olarak 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimler nedeniyle hazırlanan Örnek: 138 sayılı Genelgemiz uyarınca da, seçim sonuçlarını gösterir tutanakların seçimden hemen sonra sandık kurullarınca düzenlenen tutanakların birer suretinin o yerde bulunan siyasi partilerin temsilcilerine verilmesi öngörülmüş ve buna istinaden de uygulamaya gidilmiştir.
Söz konusu maddelerden anlaşılacağı üzere, her seçim sonrasında kamu oyunun bilgisine sunulmak amacıyla bugüne kadar olduğu gibi bahsi geçen kesin seçim sonuçları Yüksek Seçim Kurulunca Resmi Gazete’de ilan edilmiş ve aleniyete kavuşmuştur.
Detaylı bir şekilde seçim sonuçlarının yayımlanarak kamuoyunun bilgisine sunulması işlemi ise, yine yukarıda belirtilen Kanun maddesi gereğince Devlet İstatistik Enstitüsü Başkanlığının yeni ismiyle Türkiye İstatistik Kurumunun görevi dahilinde bulunduğundan ve anılan Kurum tarafından da bu sonuçlar ilan edildiğinden, istemin bu makamdan temini cihetine gidilmesi gerekmektedir.
Bu nedenlerle, salt seçim sonuçlarına yönelik bilgi ve doküman verilmesi isteminin reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Adalet ve Kalkınma Partisi Erzincan İl Başkanlığının isteminin 298 sayılı Kanunun 47/son ve 2839 sayılı Kanunun 40. maddeleri gereğince reddine,
2- Karar örneğinin Erzincan Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
27/01/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy