Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 16, 20) (5393 S. K. m. 4, 11, Geç. m. 3) 
Karar No: 135
Durak SEÇKİN, Bedrettin AYDIN ve Ahmet ÖNSOY vekili Av. Neslihan ÜNAL ÖZBAY tarafından Kurulumuz Başkanlığına verilen 19/03/2008 tarihli dilekçede; Yozgat İli Akdağmadeni İlçesi Oluközü Beldesinin gerçek nüfusunun 572 olduğu, bu sayının daha önceden 2000 yılı sayımında fazlalaştırılarak 2762 olarak belirlendiği, o dönemde Belediye Başkanı olan Halit ACUN tarafından belediye başkanlığının devamını sağlamak amacıyla hileli olarak nüfus sayısının abartıldığı, aynı kişi tarafından bu hileli işlemlerin tekrarlandığı, yapılan şikayet üzerine askı süresince nüfus kayıt sistemine Oluközü Belediyesinde kaydedilen 809 vatandaşın bu beldede ikamet etmediği ve hane halkı beyan formunun usulüne uygun doldurulmadığının yapılan şikayet üzerine Türkiye İstatistik Kurumu Kayseri Bölge Müdürlüğü elemanları tarafından formların incelenmesi ve alan çalışması sonucunda belirlendiği ve 809 vatandaşın Oluközü Beldesindeki kayıtlarının iptal edildiği, 2007 tarihinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Muhtarlık Askı Listesine göre Oluközü Beldesi nüfusunun 1381 olduğu, bunun 809 kişinin kayıtlarının iptal edilerek, 15/08/2007 tarihi itibariyle beldenin gerçek nüfusu olan 572 kişinin kaldığı, bu sayının belediye için gerekli nüfusu oluşturmaması nedeniyle Oluközü’nün tekrar köy statüsüne döndürülmesi gerektiği, ancak 15/08/2007 ile 31/12/2007 tarihleri arasında yapılan Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)’de yine Belediye Başkanı Halit ACUN tarafından hileli işlemlerle Oluközü’nün nüfusun abartılarak yaklaşık dört misline çıkarıldığı ve 31/12/2007 tarihi itibariyle nüfusunun 2319 olarak gösterildiği, Oluközü nüfusunun tekrar tespiti için Türkiye İstatistik Kurumuna bu beldede yaşayan çok sayıdaki köy halkını temsilen Durak SEÇKİN’in 05/02/2008 tarihli müracaatına yanıt verilmediği ve gerekli düzeltmenin yapılmadığı, belde nüfusunun tespiti için Akdağmadeni Sulh Hukuk Mahkemesine dava açıldığı, ancak taleplerinin reddedildiği, Oluközü Muhtarı Abbas UNSUR’un beyanı ve muhtarlık kayıtlarında Oluközü nüfusunun 720 olduğu, nüfusun resmi kayıtlara 2319 olarak geçirilmesinin Belediye Başkanının hileli işlemleri sonucunda oluştuğu ve resmi makamları yanılttığı, yasaları hiçe sayarak yaratılan gerçek dışı nüfusun düzeltilmesi ve gerçek nüfusun belirlenmesi için Türkiye İstatistik Kurumuna, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne ve Akdağmadeni Sulh Ceza Mahkemesine yaptıkları başvurularının hiçbirine olumlu yanıt verilmediği belirtilerek, Oluközü Beldesinin toplam nüfusu 572 veya 720 olmasına rağmen belediye başkanının ve Türkiye İstatistik Kurumu yetkililerinin anlaşmalı işlemlerle sayıyı abartarak 2319 yapılan Oluközü Beldesinin gerçek ve doğru nüfusunun tespiti, evrakta sahtecilik ve resmi makamları yanıltma eylemlerini gerçekleştiren kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli soruşturmaların başlatılması ve Oluközü Belediyesinin feshi için gereğinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14. maddesinde Yüksek Seçim Kurulunun, 16. ve 20. maddelerinde de il ve ilçe seçim kurullarının görev ve yetkileri belirtilmiştir.
Belediyelerin kuruluşu ve tüzel kişiliklerinin kaldırılması hususlarında Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkisi bulunmamaktadır.
Ancak, belediyelerin kuruluşu ve tüzel kişiliklerinin kaldırılması işlemleri 5393 sayılı Belediye Kanununun 4, 11 ve Geçici - 3. maddeleri çerçevesinde idari makamların yetki ve görev alanına girmektedir.
Belediyelerin kurulmasında gerekli şartların tespit ve kararlaştırılması idarenin yetkisi dahilinde olduğu gibi, belediye hükmi şahsiyetinin ortadan kaldırılması da yine yasama ve yürütme organlarının tasarrufunda bulunmaktadır.
Bu nedenle, dilekçede belirtilen konu idari mercilerce değerlendirilmesine tabi işlemler olduğundan ve ayrıca dilekçede belirtilen kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasında Kurulumuz yetkili kılınmadığından istemin reddine karar verilmelidir.
 SONUÇ:  Açıklanan nedenlerle;
1- Belediyelerin kuruluşu ve tüzel kişiliklerinin kaldırılması işlemleri 5393 sayılı Belediye Kanununun 4., 11 ve Geçici 3. maddeleri çerçevesinde idari makamların yetki ve görev alanına girdiği ve konunun idari mercilerce değerlendirilmesine tabi işlemler olduğundan ve ayrıca  dilekçede belirtilen kişi ve kuruluşlar hakkında gerekli soruşturmanın başlatılmasında Kurulumuz yetkili kılınmadığından istemin reddine,
2- Karar örneğinin Durak SEÇKİN, Bedrettin AYDIN ve Ahmet ÖNSOY vekili Av. Neslihan ÜNAL ÖZBAY’a gönderilmesine,
22/03/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy