Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5216 S. K. Geç. m. 2) (3194 S. K. m. 5)
Karar No:  2724
Kocaeli İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 02.12.2004 gün ve 2004/72 sayılı yazıda; 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Geçici - 2. maddesi uyarınca, imar yetkileri açısından Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanı haline gelen, ancak tüzel kişiliği devam eden orman köylerinde bulunan seçmenlerin, imar yönünden büyük olduğu beldeler ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinde oy kullanıp kullanamayacaklarının belirlenmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
23.07.2004 günlü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Geçici - 2. maddesinde, İstanbul ve Kocaeli İllerinde mülki sınırla Büyükşehir Belediyesi sınırının aynı olduğu belirtilmiş, diğer Büyükşehir Belediyelerinde ise, mevcut valilik binası merkez kabul edilerek, nüfusa göre değişen uzunlukta yarı çapı değişen dairenin sınırının Büyükşehir Belediyesinin sınırını oluşturacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı madde ile, bu sınırlar içinde kalan ilçelerin Büyükşehir İlçe Belediyesi, beldelerin ilk kademe belediyesi haline geleceği ifade edilmiş, aynı sınırlar içinde kalan köylerin tüzel kişiliğinin sona ererek mahalleye dönüşeceği, bu yeni mahallelerin katılacağı ilçe veya ilk kademe belediyelerinin büyükşehir belediye meclisince tesbit edileceği, ancak orman köylerinin tüzel kişiliğinin devam edeceği belirtilmiş bulunmaktadır. Ormanlarla ilgili diğer yasa hükümleri saklı tutularak, bu köyler imar bakımından Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanı sayılmış, su ve kanalizasyon hizmetleri de büyükşehir belediyesine verilmiştir.
Görüldüğü üzere, yukarıda anlatılan sınırlar içinde kalan orman köylerini, Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı haline getiren düzenleme ile bu köylerin tüzel kişiliği korunmuş, bu yerlerin büyükşehir belediyesi ile ilişkisi, imar mevzuatı ile su ve kanalizasyon hizmetleri olarak sınırlandırılmıştır.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. maddesinde; mücavir alan, “İmar Mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilen alanlar” olarak tanımlanmış, aynı Yasanın 45. maddesinde de, mücavir alanın ilgili belediye sınırına bitişik olmasının gerekmediği, bu alanların köyleri de ihtiva edebileceği belirtilmiş bulunmaktadır.
Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi, 5216 sayılı Yasanın geçici maddesi uyarınca imar yetkileri çeşitli alt kademe ve ilçe belediyelerine devredilen orman köylerinin, mücavir alan içinde kalmakla beraber, köy niteliği ve tüzel kişiliği devam ettiğinden, bu yerlerde kayıtlı seçmenlerin belediye seçimlerinde oy kullanmalarına olanak bulunmadığının kabulü gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Kocaeli Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı haline gelen ve bu belediyenin sınırları içinde kalan orman köylerindeki seçmenlerin belde ve büyükşehir belediyesi seçimlerinde oy kullanmalarına olanak bulunmadığına,
2 - Karar örneğinin gereği için Kocaeli İl Seçim Kurulu Başkanlığına ve bilgi için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,
18.12.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy