Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (442 S. K. m. 30, 33)
Karar No: 406 
Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Karkamış İlçesi Elifoğlu Köyü muhtarı Bilal Habeş YAĞMURLU tarafından gönderilen 12.09.2005 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Gaziantep İli Karkamış İlçesi Elifoğlu Köyü ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Mehmet YAĞMURLU ile Ali YAĞMURLU’nun amca çocukları olduğu, 442 sayılı Köy Kanununun 30. maddesinin incelenmesinde yakınlık derecesi olan kişilerin aynı mecliste görev alamayacakları belirtilerek, ikisinden birinin üyeliğinin düşürülerek yerine yedek üye olan Kemal YAĞMURLU’nun getirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76. maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili iddia ve itirazların süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79. maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman ele alınıp incelenebileceği kabul edilmektedir.
İstek, Gaziantep İli Karkamış İlçesi Elifoğlu Köyü ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Mehmet YAĞMURLU ile Ali YAĞMURLU’nun yakın akraba olduklarına ilişkindir.
Gerek seçim yasalarında gerekse köy seçimlerine ilişkin olan Köy Kanununun Ek-7 nci maddesinde seçim kurullarına verilen görevler, seçimden önce mevcut seçilme engellerine ilişkindir. Seçimden sonra gerçekleşen seçilme engelleri, Köy Kanununun 33 üncü maddesinde yazılı olduğu gibi seçim kurullarınca değil, idari mercilerce denetlenir.
Ayrıca, 442 sayılı Köy Kanununun değişik 30. maddesinde; bir mecliste birleşemeyecek kişiler sayılmıştır. Bu husus köy muhtarlığına, ihtiyar meclisi üyeliğine seçilebilme şartları arasında gösterilmemiştir. Bu nedenle seçim sonucu oluşan yakın akrabaların aynı mecliste bulunması, konusunun incelenmesi ve mazbataları verilenlerin bundan sonraki statülerinin idarece değerlendirilmesi gerekmekte olup, bu konu Yüksek Seçim Kurulunun görevi dışındadır.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Gaziantep İli Karkamış İlçesi Elifoğlu Köyü ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Mehmet YAĞMURLU ile Ali YAĞMURLU’nun yakın akraba olmaları nedeniyle aynı mecliste görev alıp alamayacaklarının karara bağlanması hususunda Seçim Kurullarının görevli ve yetkili olmadığına ve konuya idari makamların çözüm üretmesi gerektiğine,
2- Karar örneğinin Nizip İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile itirazda bulunan Bilal Habeş YAĞMURLU’ya gönderilmesine,
24.09.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy