Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 10, 11)
Karar No: 742 
Başkanlığın 07.10.2002 günlü derkenar havalesi ile Kurulumuz Başkanlığına Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığınca gönderilen 04.10.2002 günlü yazıda aynen; “03 Kasım 2002 tarihinde yapılacak olan 22. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde; sandık alanlarının incelenmesi sonucu İstanbul İlinin 3 ilçesi ile Kırklareli İli Lüleburgaz ilçesinde bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısı 340’tan fazla olan sandık alanları tespit edilmiş olup, Ek:1 ve Ek:2 de sunulmuştur.
Oy verme işlemi sırasında herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi bakımından; Ek.1 ve Ek:2 de arz edilen listelere göre; anılan ilçe seçim kurullarında seçmenlerin rahatlıkla oylarını kullanabilmeleri için 340 ve üzeri oy zarfını alabilecek büyük ebat sandıkların yaptırılması gerekmektedir.
Gereğini takdirlerinize arz ederim.” denilmiş olmakla, konu incelerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
03 Kasım 2002 tarihinde yapılacak olan XXII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, bir sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının 280 ile 300 olması Yüksek Seçim Kurulunca kararlaştırılmış ve Sandık Seçmen Listelerinin Güncelleştirilmesi Usul ve Esaslarını Gösterir Örnek:140/I sayılı Genelgenin 14. maddesinde de; Bir sandık bölgesinin esas itibariyle 280 seçmeni kapsayacağı, birden çok mahalle veya semt gibi toplu yerleşim birimlerinden oluşan muhtarlıkların her birinde 280 seçmenin varlığı aranmaksızın mesafe durumu ve ulaşım güçlükleri dikkate alınarak gereken sayıda sandık bölgesine ayrılabileceği ve ayrıca 280 seçmen sayısının artması halinde yeni bir sandık bölgesinin oluşturulmayacağı belirtilmiştir.
Başkanlık teklifinden de anlaşıldığı üzere, sandık alanlarının incelenmesi sonucu İstanbul İl’inin Üç (3) İlçesi ile Kırklareli İline bağlı Lüleburgaz İlçesinde, toplam Kırkdört (44) sandıkta oy kullanacak seçmen sayısının 300’ü aştığı tespit edilmiştir.
Bu nedenle, seçmenlerin rahatlıkla oy kullanabilmeleri ve herhangi bir kargaşaya meydan verilmemesi bakımından; 38x38x58 cm ebadında İstanbul İl’ine bağlı Şişli 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ilişkin İki (2), Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ilişkin Üç (3), Avcılar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ilişkin Yirmiyedi (27) ve Kırklareli İline bağlı Lüleburgaz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ilişkin Oniki (12) olmak üzere toplam Kırkdört (44) adet oy sandığı yaptırılmasına ve İstanbul İl’ine bağlı ilçeler için yaptırılacak olan oy sandıklarının İstanbul İl Seçim Kurulu Başkanlığınca yaptırılarak ilgili İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına dağıtılması, Lüleburgaz ilçesine ait oy sandıklarının ise Lüleburgaz İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca yaptırılması, gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Başkanlık teklifinde belirtilen ilçelere ait olup, 340 ve üzeri oy zarfını alabilecek ebatlarda toplam Kırkdört (44) adet oy sandığının yaptırılmasına ve dağıtımın yukarıda belirtildiği şekilde yapılmasına,
2 - Karar örneğinin gereği için Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
07.10.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy