Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (2972 S. K. m. 9, 36) (2839 S. K. m. 11)
Karar  No:  790
Diyarbakır 2. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 03.10.2002 gün ve 2002/254 sayılı yazıda; İlçeleri Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın ilkokul mezunu olmadığı ve bu nedenle de seçilme yeterliliği bulunmadığının Diyarbakır Valiliğince bildirilmesi üzerine, gereğinin yapılması için ilgiliye ait evrak Kurulumuz Başkanlığına gönderilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra mevcut tam kanunsuzluk halinin T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
İstek, Diyarbakır İli Merkez İlçesi Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın ilkokul mezunu olmadığından tutanağının iptaline ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağı belirgin olarak 2972 sayılı Kanunun 9 ve 36. maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesidir. Anılan maddenin Belediye Meclis Üyeliğine seçilebilmek için öngördüğü koşullardan biri de ilkokul mezunu olmaktır.
Olayda, İlçeleri Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın Diyarbakır 2. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Sadık GÖZÜKARA’nın huzurunda vermiş olduğu ifadesinde; ilkokul diplomasının bulunmadığı, sadece okur-yazar olduğu, ancak askerlik görevini ifa ettiği sırada okur-yazarlığı öğrenebildiğini, sonuç itibariyle seçilmeye engel hali olduğu Diyarbakır 2. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 03.10.2002 günlü, 254 sayılı yazı ve eki belgelerinin incelenmesinden açıkça anlaşılmaktadır.
Hal böyle olunca, Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın 2972 sayılı Kanunun 9 ve 36. maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin öngördüğü koşullardan birine sahip olmadığı açıktır.
O halde, Diyarbakır İli Merkez İlçesi Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın seçildiği tarihte seçilme yeterliğine sahip olmaması nedeniyle, tutanağının iptaline karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Diyarbakır İli Merkez İlçesi Özekli Beldesi Belediye Meclisi Üyesi Mehmet TAYLAN’ın tutanağının iptaline,
2 - Karar örneğinin Diyarbakır 2. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile tutanağı iptal edilen Mehmet TAYLAN’a gönderilmesine,
19.10.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy