Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 66) (5174 S. K. m. 84)
Karar No: 78
Elazığ 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 23/02/2006 gün ve 2006/27 sayılı yazıda; siyasi partilerin il ve ilçe kongreleri ile memur ve işçi sendikalarının çeşitli tarihlerde yapılan ve yapılacak olan olağan ve olağanüstü genel kurullarında, başkanlıklarına vermiş oldukları kesinleşmemiş delege listelerinin zaman zaman aday delegeler tarafından talep edildiği, geçmiş uygulamalarda bu tür taleplerin bazen kabul edildiği bazen de reddedildiği, bu hususta bir uygulama birliğinin olmadığı belirtilerek, söz konusu kesinleşmemiş delege listelerinin talep halinde verilip verilemeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
Siyasi partilerin il ve ilçe kongreleri delege listeleri ile memur ve işçi sendikalarının ve tüm odaların organ seçimlerine ait hazurun listeleri, ilgili Kanun hükümleri çerçevesinde seçim öncesinde oda ve parti yetkililerine teslim edilmek suretiyle askı dönemlerinde gerekli yerlere astırılarak tüm üyelerin ve aday olacakların bilgisine sunulmaktadır.
Seçim Mevzuatında ve ilgili Kanunlarda kesinleşmemiş delege listelerinin seçim kurullarınca istemde bulunanlara verileceğine ilişkin bir hüküm bulunmadığı gibi, seçimle ilgili her türlü evrakın Yüksek Seçim Kurulunun istem ve izni olmadan hiçbir yere gönderilemeyeceği 2839 sayılı Kanunun 40. maddesinde hüküm altına alınmıştır.
Bazı Özel Kanunlarda (5174 sayılı Kanunun 84/a-2; 5362 sayılı Kanunun 66. maddeleri) kesinleşmemiş delege listelerinin birer suretinin istemde bulunanlara verilebilmesine imkan tanınmış ve bu tür isteklerin karşılanma usulü belirlenmiştir. Bu belirlemede ise seçim kurulları yetkili kılınmamıştır.
Ancak, bu konudaki taleplerin adli makamlara intikal ettiği ve adli makamlar tarafından istemde bulunulduğu veya ilgili Bakanlık tarafından bir idari soruşturma cihetine gidilip talep edildiği takdirde, söz konusu kesinleşmemiş delege listelerinin verilebilmesi mümkün olabilmektedir.
Bu nedenle, yasal dayanağı bulunmayan istemlerin yerine getirilmesi mümkün olamayacağından, kesinleşmemiş delege listelerinin istemde bulunanlara verilmesine yasal olanak bulunmadığına karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Yasal düzenlemesi bulunmayan istemlerin yerine getirilmesine olanak bulunmadığına,
2- Olayın adli makamlara intikal ettiği ve adli makamlar tarafından istemde bulunulduğu veya ilgili Bakanlık tarafından idari bir soruşturma cihetine gidilip talep edildiği takdirde, bu tür istemlerin karşılanabileceğine,
3- Karar örneğinin Elazığ 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
04.03.20006 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy