Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 19)
Karar No: 44
Kurulumuz Başkanlığına Tutak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 24.01.2000 günlü yazıda; iki yılda bir oluşturulması istenilen ilçe seçim kurulunun oluşumuna esas olmak üzere, son yapılan milletvekili genel seçiminde Halkın Demokrasi Partisinin ilçelerinde en çok oyu aldığı, ancak İlçe Emniyet Amirliğinden alınan yazıda ise anılan partinin 8 ay geçmesine rağmen kongre yapmadığı, 18.04.1999 tarihinde yapılan seçimlerden sonra parti teşkilatı binası içerisinde bulunan eşyaların bilinmeyen bir adrese taşındığı, parti binasında halen öğrencilerin kalmakta olduğu ve Halkın Demokrasi Partisinin şu anda ilçelerinde faaliyet göstermediği bildirildiğinden bahisle, oluşturulacak ilçe seçim kuruluna Halkın Demokrasi Partisinden üye istenilip istenilmeyeceği sorulmuş olmakla konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun değişik 19. maddesinde; ilçe seçim kurulu başkanınca ilçe seçim kurulunun yeniden kurulması sırasında ilçede teşkilatı bulunan ve son milletvekili genel seçiminde o ilçede en çok oy almış olan dört siyasi partiden birer asıl ve birer yedek üyenin adının iki gün içinde bildirilmesinin tebliğ edileceği öngörülmüştür.
Yasanın aktarılan bu kuralının öncelikle aradığı konu, en çok oyu alan siyasi partinin o ilçede teşkilatı olmasıdır. Teşkilatı bulunmasından amaç, yalnızca tüzel kişiliğin varlığı değil, muhatap alınacak siyasi parti teşkilatının somut bir yerleşim yerinin de olmasıdır. Yasa isim bildirmeyi iki günle sınırladığına göre, söz konusu teşkilatla iletişim kurulması yasal görevin ve zorunluluğun kaçınılmaz bir gereğidir.
Bu durumda, bir siyasi partinin ilçe teşkilatının yerleştiği bir yerin ve adresinin saptanamaması olgusunun zaman süresiyle sınırlı görevin özelliği ve işlevsel amacı karşısında, söz konusu siyasi partinin o ilçede teşkilatı bulunmaması sonucunu doğuracağı kuşkusuzdur. Başka bir deyişle, zaman süresiyle sınırlı bir oluşumun gerçekleştirilmesine yönelik yasadaki “bulunmama” sözcüğünün, iletişime açık bir çalışma yerini ve konumunu da kapsadığında duraksama yoktur.
Belirtilen açıklamalar karşısında, Tutak İlçesinde teşkilat yeri saptanamayan ve iletişim kurulamayan Halkın Demokrasi Partisinden ilçe seçim kuruluna üye alınamayacağına karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1 - Tutak İlçesinde teşkilat yeri saptanamayan ve iletişim kurulamayan Halkın Demokrasi Partisinin ilçe teşkilatı bulunmadığı kabul edilerek bu partiden ilçe seçim kuruluna üye alınması gerekmediğine,
2 -  Karar örneğinin Tutak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
29.01.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy