Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2802 S. K. m. 46) (442 S. K. m. 30)
Karar No: 164 
Bolu İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14/04/2006 tarihli, 2006/7 sayılı yazıda; Bolu İl Seçim Kurulu Başkanı Hakim Hasan TÜFEKÇİOĞLU’nun emekliye ayrılması ve halen Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Yusuf ZABUN’unda en kıdemli hakim sıfatı ile il seçim kurulu başkanlığına bakması gerekeceğinden, Bolu Hakimi Nesrin CANBAZOĞLU’nun eşi Hakim Çetin CANBAZOĞLU’nun İl Seçim Kurulu üyesi olması nedeniyle Bolu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına hakim Nesrin CANBAZOĞLU’nun getirilmesinde bir sakınca bulunup bulunmadığı hususunda bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunda ve diğer seçim yasalarında, İl Seçim Kurullarında karı-koca durumunda bulunan hakimlerin birlikte görev yapıp yapamayacaklarına dair herhangi bir hüküm yer almamıştır. Ancak, 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun "Özel durumlarda atama" başlıklı 46. maddesinde, karı kocanın bir mahkemenin aynı dairesinde görev yapamayacakları hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 442 sayılı Köy Kanununun 30. maddesi ile 1580 sayılı Belediye Kanununun 4520 sayılı Kanunla değişik 27. maddesinde ve Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4541 sayılı Kanunun 10. maddesinde karı ve kocanın aynı Kurulda görev yapamayacakları hususu düzenlenmiştir.
Bu itibarla, karı-koca olan hakimlerin aynı kurullarda birlikte görev yapmalarının sakıncalı bulunduğunun kabulü gerekir.
Açıklanan nedenlerle, karı-koca durumunda olan Hakimlerin aynı Seçim Kurulunda birlikte görev yapamayacağına ve yukarıda belirtilen açıklamalarda göz önünde bulundurularak, Bolu Hakimi Nesrin CANBAZOĞLU’nun eşi Hakim Çetin CANBAZOĞLU’nun Bolu İl Seçim Kurulu üyesi olması nedeniyle hakim Nesrin CANBAZOĞLU’nun Bolu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmesinde bir sakınca bulunmadığına, ancak karı-koca durumunda olan Hakimlerin vermiş oldukları kararlara karşı bir üst kurulda görev yapan eşinin bulunması ve verilen karara katılmasının mümkün olmadığına karar verilmelidir.
SONUÇ: 1- Karı-koca durumunda olan Hakimlerin aynı Seçim Kurulunda birlikte görev yapamayacağına ve yukarıda belirtilen açıklamalarda göz önünde bulundurularak, Bolu Hakimi Nesrin CANBAZOĞLU’nun eşi Hakim Çetin CANBAZOĞLU’nun Bolu İl Seçim Kurulu üyesi olması nedeniyle hakim Nesrin CANBAZOĞLU’nun Bolu Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı görevini yürütmesinde bir sakınca bulunmadığına, ancak karı-koca durumunda olan Hakimlerin vermiş oldukları kararlara karşı bir üst kurulda görev yapan eşinin bulunması ve verilen karara katılmasının mümkün olmadığına,
2- Karar örneğinin Bolu İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
22/04/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy