Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 94) (2839 S. K. m. 33, 34) 
Karar No: 717 
Hakkari İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Hakkari İli bağımsız milletvekili adayı Sebahattin SUVAĞCI tarafından gönderilen 24/07/2007 günlü dilekçede; 22 Temmuz 2007 Pazar günü yapılan Milletvekili Genel Seçiminde Hakkari İl Seçim Kurulunun bildirdiği geçici sonuçlara göre Hakkari İli seçim çevresinden bağımsız milletvekili adayı seçildiği, fakat daha sonra gümrük kapılarından gelen oyların illere dağıtılmasıyla birlikte kendisinin yerine Adalet ve Kalkınma Partisi ikinci sıra adayının Hakkari İlinin çıkardığı 3. milletvekili olarak mütalaa edildiği, Hakkari İline düşen oy oranının önceki yıllarda gözetilen oy oranının kat kat üstünde olduğu, bu sebeple gümrük kapılarında kullanılan oyların Hakkari İline düşen oranının yeniden incelenmesini itirazen talep ettiği ve gümrük kapılarında kullanılan oyların sadece partiler açısından esas alınmasının hakkaniyete uygun bulmadığı belirtilerek, Hakkari İl seçim sonuçlarına göre bağımsız milletvekili olarak seçildiğinin tespiti istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 94/II. maddesinin (a) bendinde; “Seçmen kütüğüne yazılmayan ve yurt dışında altı aydan fazla ikamet eden seçmenler milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı günün yetmişbeş gün öncesinden başlamak üzere seçim günü akşamı saat 17.00'ye kadar yurda giriş ve çıkışlarında (c) bendine göre gümrük kapılarında kurulacak seçim sandıklarında oy kullanabilirler.
Bu seçmenler sadece seçime katılan siyasi partilere oy verebilirler.”,
yine aynı Kanunun (h) ve müteakip fıkralarında da; “Gümrük kapılarındaki seçim kurullarından gelen sonuçlar Yüksek Seçim Kurulunca birleştirilir. Kullanılan toplam geçerli oy sayısı Türkiye genelinde kullanılan toplam geçerli oy sayısına ilave edilir. Partilerin aldıkları oylar aynı şekilde diğer seçim kurullarından gelen oylara ilave edilerek her partinin ülke genelinde aldığı geçerli oy miktarı bulunur.
Bu şekilde 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 33 üncü maddesine esas toplam oylar bulunmuş olur.
Her seçim çevresinde geçerli toplam oyu, gümrük seçim kurullarından gelen toplam oyun diğer seçim kurullarından gelen oylara bölünmesiyle elde edilen oranda artırılır. O seçim çevresinde kullanılan toplam oylarla bu şekilde hesaplanan toplam oy arasındaki fark partilere; gümrük kapıları seçim kurullarından gelen toplam oydaki hisseleri oranında taksim edilir ve elde edilen rakamlar o seçim çevresinde aldıkları geçerli oylara ilave edilir. Böylece 2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 34 üncü maddesine esas seçim çevresinde kullanılan geçerli toplam oy miktarı ve partilerin aldıkları toplam geçerli oy miktarı bulunur.”,
hükümlerine yer verilmiştir.
Bu nedenle, gümrük kapılarında kullanılan oyların bağımsız adaylara da yansıtılacağına dair yasalarda herhangi bir hüküm olmadığından, yapılan işlemler hukuka uygun olup, itirazın reddine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İtirazın reddine,
2- Karar örneğinin Hakkari İl Seçim Kurulu Başkanlığı ile itirazda bulunan Sebahattin SUVAĞCI’ya gönderilmesine,
27/07/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy