Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (442 S. K. m. 30, 33, Ek m. 7) 
Karar No: 404
Aşkale İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 19.07.2002 günlü, 2002/94 sayılı yazıda; 30.06.2002 tarihinde yapılan seçimde İlçeleri Tozluca Köyü ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Musa ALKAN, Gülüzar ALKAN ve Sebile ALKAN ile muhtar Hüseyin Doğan ALKAN’ın yakın akraba olduklarının Kaymakamlık Makamınca bildirilmiş olduğundan bahisle, bu kişilerin birlikte görev yapmalarında bir sakınca olup olmadığı hususunda Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76. maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili iddia ve itirazların süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79. maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman ele alınıp incelenebileceği kabul edilmektedir.
İstek, Erzurum İli Aşkale İlçesi Tozluca Köyü ihtiyar meclisi üyelerinden Musa ALKAN, Gülüzar ALKAN, Sebile ALKAN ve muhtar Hüseyin Doğan ALKAN’ın yakın akraba olduklarına ilişkindir.
Gerek seçim yasalarında gerekse köy seçimlerine ilişkin olan Köy Kanununun Ek-7 nci maddesinde seçim kurullarına verilen görevler, seçimden önce mevcut seçilme engellerine ilişkindir. Seçimden sonra gerçekleşen seçilme engelleri, Köy Kanununun 33 üncü maddesinde yazılı olduğu gibi seçim kurullarınca değil, idari mercilerce denetlenir.
Ayrıca, 442 sayılı Köy Kanununun değişik 30. maddesinde; bir mecliste birleşemeyecek kişiler sayılmıştır. Bu husus köy muhtarlığına, ihtiyar meclisi üyeliğine seçilebilme şartları arasında gösterilmemiştir. Bu nedenle seçim sonucu oluşan yakın akrabaların aynı mecliste bulunması, konusunun incelenmesi de ilgili idari mercilere ait olup, bu konuda Yüksek Seçim Kurulunun görevi dışındadır.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle;
1 - Erzurum İli Aşkale İlçesi Tozluca Köyü ihtiyar meclisi üyelerinden Musa ALKAN, Gülüzar ALKAN, Sebile ALKAN ile muhtar Hüseyin Doğan ALKAN’ın yakın akraba olmaları nedeniyle aynı mecliste görev alıp alamayacaklarının karara bağlanması hususunda Seçim Kurullarının görevli ve yetkili olmadığına,
2 - Karar örneğinin Aşkale İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
26.07.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy