Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (442 S. K. m. 30, 33, Ek m. 7) 
Karar No: 1746 
Kurulumuz Başkanlığına Memet ATAŞ tarafından gönderilen 09.04.2004 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Ağrı İli Merkez İlçesi Akbulgur Köyü muhtarlığına seçilen Memet DEMİR ile ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Ramazan GÖKBAKAN, Emin GÖKBAKAN, Nimet DEMİR ve Cemil DEMİR’in yakın akraba olduklarından, durumun incelenerek ve itirazının kabulü ile ihtiyar meclisi üyeliklerinin düşürülmesine karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76. maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili iddia ve itirazların süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79. maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman ele alınıp incelenebileceği kabul edilmektedir.
İstek, Ağrı İli Merkez İlçesi Akbulgur Köyü muhtarlığına seçilen Memet DEMİR ile ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Ramazan GÖKBAKAN, Emin GÖKBAKAN, Nimet DEMİR ve Cemil DEMİR’in yakın akraba olduklarına ilişkindir.
Gerek seçim yasalarında gerekse köy seçimlerine ilişkin olan Köy Kanununun Ek-7 nci maddesinde seçim kurullarına verilen görevler, seçimden önce mevcut seçilme engellerine ilişkindir. Seçimden sonra gerçekleşen seçilme engelleri, Köy Kanununun 33 üncü maddesinde yazılı olduğu gibi seçim kurullarınca değil, idari mercilerce denetlenir.
Ayrıca, 442 sayılı Köy Kanununun değişik 30. maddesinde; bir mecliste birleşemeyecek kişiler sayılmıştır. Bu husus köy muhtarlığına, ihtiyar meclisi üyeliğine seçilebilme şartları arasında gösterilmemiştir. Bu nedenle seçim sonucu oluşan yakın akrabaların aynı mecliste bulunması, konusunun incelenmesi ve mazbataları verilenlerin bundan sonraki statülerinin idarece değerlendirilmesi gerekmekte olup, bu konu Yüksek Seçim Kurulunun görevi dışındadır.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Ağrı İli Merkez İlçesi Akbulgur Köyü muhtarlığına seçilen Memet DEMİR ile ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen Ramazan GÖKBAKAN, Emin GÖKBAKAN, Nimet DEMİR ve Cemil DEMİR’in yakın akraba olmaları nedeniyle aynı mecliste görev alıp alamayacaklarının karara bağlanması hususunda Seçim Kurullarının görevli ve yetkili olmadığına,
2 - Karar örneğinin itirazda bulunan Memet ATAŞ’a gönderilmesine,  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy