Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2820 S. K. m. 40) (Siyasi Partilerin Milletvekili Seçiminde Önseçim Veya Aday Yoklaması Usulleriyle Aday Tespitine İlişkin Genelge (Örnek: 125) m. 9) 
Karar No: 262 
Kahramanmaraş 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 15/05/2007 tarihli ve C.05.0.SKB.4.46.01.140-01/183 sayılı yazıda; 22/07/2007 Pazar günü yapılacak Milletvekili Genel Seçiminde Cumhuriyet Halk Partisinin aday adaylarını “Aday Yoklaması” usulü ile belirleyeceğinden, Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Merkezi tarafından Başkanlıklarına verilen 307 delegeyi içeren isim listesi ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından gönderilen listenin karşılaştırması yapıldığında oy kullanacak delege sayının 224 olarak tespit edildiği belirtilerek, konu hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı sorulmuş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununun 40. maddesinin 6. fıkrasında; “Siyasi partilerin genel başkanlığı; partilerinin, aday adayları listelerini ve seçim çevrelerini önseçimin yapılacağı tarihten en az yirmi gün önce saat onyediye kadar Yüksek Seçim Kuruluna ve ilgili il ve ilçe seçim kurullarına bildirir. Kurullarca ilgiliye bir alındı belgesi verilir.” hükmü yer almaktadır.
Yüksek Seçim Kurulunca verilen 08/05/2007 tarihli, 242 sayılı karar örneği ve eki Siyasi Partilerin Milletvekili Seçiminde Önseçim veya Aday Yoklaması Usulleriyle Aday Tespitine İlişkin Örnek: 125 sayılı Genelgenin 9. maddesinin (B) bendinde; “Aday yoklaması yapacak siyasi parti, bir seçim çevresinde kayıtlı üyelerinin tamamı dışında başka bir usulle aday yoklaması yapacaksa, bu halde oy kullanacak seçmen listelerini, seçmenler o seçim çevresinin dahil olduğu ilçe parti teşkilatına kayıtlı ise, üye kayıt defterleri ile birlikte aday yoklaması yapacağı her seçim çevresi için ve yalnız o seçim ve çevresinden oy kullanacakları içerir biçimde dörder nüsha olmak üzere 13 Mayıs 2007 tarihinde önseçim ilçe seçim kurulu başkanlığına vermek zorundadır. İlçe seçim kurulu başkanlığınca bu listeler üzerinde herhangi bir işlem yapılmaksızın onaylanarak Seçim Takviminde belirlenen 15 Mayıs 2007 Salı günü askıya çıkarılır.” hükmüne yer verilmiştir.
İlgili Siyasi Parti Tüzüğünün 58. maddesinde; “TBMM seçimleri için adayların belirlenmesinde önseçim, aday yoklaması ve merkez yoklaması yöntemleri uygulanabilir.
Aday saptamada hangi seçim çevresinde hangi yöntemin uygulanacağına Parti Meclisi karar verir. Parti Meclisi’nce tüm seçim çevrelerinde farklı yöntemler uygulanabilir.
a) Önseçim, partiye yazılı üyelerin katılımı ile yapılır.
b) Aday yoklaması partide belli görevlere seçilmiş olan delegelerin katılımı ile yapılır. Aday yoklamasında seçmen olacak parti görevlileri ve üyeleri yönetmelikle belirlenir.
c) Merkez yoklamasında adaylar Parti Meclisi’nce saptanır.
Önseçim ve aday yoklaması yargı yöntemi ve denetiminde yapılır.
Aday belirlemede uygulanacak yöntemlerle ilgili hususlar yönetmelikle belirlenir.”,
Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliğinin 10. maddesinde de; “Aday yoklaması, o seçim çevresinde, parti içinde veya dışarıda seçimle belli görevlere seçilmiş delegelerin (temsilci) katılımıyla yargı gözetim ve yönetiminde yapılan oylama ile adayların saptanmasıdır.”,
hükümlerine yer verilmiştir.
Bu nedenle, tereddüt edilen konuda 2820 sayılı Kanunun 40. maddesinin 6. fıkrası, Örnek: 125 sayılı Önseçim Genelgemizin 9. maddesinin (B) bendi, Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğünün 58. maddesi ile Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliğinin 10. maddesinde belirtilen ilkeler çerçevesinde işlem yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Tereddüt edilen konuda, 2820 sayılı Kanunun 40. maddesinin 6. fıkrası, Örnek: 125 sayılı Genelgemizin 9. maddesinin (B) bendi, Cumhuriyet Halk Partisi Tüzüğünün 58. maddesi ile Cumhuriyet Halk Partisi Milletvekili Aday Saptama Yönetmeliğinin 10. maddesinde belirtilen ilkeler çerçevesinde işlem yapılması gerektiğine,
2- Karar örneğinin Kahramanmaraş 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
15/05/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy