Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 43, 49, 50)
Karar No: 454 
Kırıkkale 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 25.10.2005 günlü, 2005/115-1 sayılı yazıda; Kırıkkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanlığı Avukatı Mehmet ORMAN tarafından Başkanlıklarına 10.10.2005 tarihinde verilen dilekçe ile, Kırıkkale Sebzeciler Esnaf Odası Başkanı Orhan İBA’nın, 5362 sayılı Kanunun 50. maddesinin (c) sıralı paragrafında yönetim kurulu üyeliğine seçilme şartlarında yazılı; taksirli suçlar hariç olmak üzere, iki yıldan fazla hapis cezası ile cezalandırılmamış olmak şartını taşımadığından bahisle yönetim kurulu başkanlığından düşürülmesine karar verilmesinin istenildiği, 5362 sayılı Kanunun 50. maddesinin son fıkrasında, seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile şartlardan en az birini görev süresi içinde kaybedenlerin üyeliklerinin kendiliğinden sona ereceği hükmü yer aldığından, bu konuda inceleme yapma ve karar verme yetkisinin hangi merci’e ait olduğu konusunda tereddüt hasıl olduğu belirtilerek, görevli merciinin bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
17.07.1964 tarihli ve 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanunu, 21 Haziran 2005 günlü Resmi Gazetenin 25852 sayılı nüshasında yayımlanarak yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanunu ile yürürlükten kaldırılmış ve diğer kanunlarda 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununa yapılmış olan atıfların da bu yeni Kanuna yapılmış sayılacağı hükmü getirilmiştir.
Yürürlükten kaldırılmış olan 507 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Kanununda yer alan odaların organ seçimlerinin yapılmasına ilişkin esasların bir kısmı, 21 Haziran 2005 tarihi itibariyle yürürlüğe giren 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununda yinelenmiştir.
5362 sayılı Kanunun 50. maddesinde seçilme şartları sıralanmıştır.
Sözkonusu 50. maddenin (c) fıkrasında; “taksirli suçlar hariç olmak üzere iki yıldan fazla hapis cezasıyla cezalandırılmamış olmak, yahut affa uğramış veya tecil edilmiş olsalar bile basit ve nitelikli zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, evrakta sahtecilik, görevi kötüye kullanma, inancı kötüye kullanma, yalan yere tanıklık, kaçakçılık, hileli iflas, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırmak, kara para aklama, Devlet sırlarını açığa vurma, terör, vergi kaçakçılığı veya vergi kaçakçılığına iştirak suçlarından dolayı hüküm giymemiş olmak,”
Yine aynı maddenin son fıkrasında ise; “Seçilme şartlarından bir veya birkaçını taşımadığı sonradan anlaşılanlar ile bu şartlardan en az birini görev süreleri içinde kaybedenlerin üyelikleri kendiliğinden sona erer. Bu durumda üyeliğin düşmesi ve en fazla oy alan yedek üyeden başlamak üzere yeni üyenin üyeliğe davetine ilişkin karar ve işlemler yönetim kurulunca yerine getirilir.” hükümlerine yer verilmiştir.
Aynı Kanunun 43. maddesinde de; olağan toplantı gündemi tanımlanmış ve seçim işlemi, gündem içerisinde ayrı bir madde olarak düzenlenmiştir. 43. madde içeriğinden anlaşılacağı üzere seçim kurullarına sadece seçimlerle ilgili bölüm verilmiştir.
Buna paralel olarak da, 5362 sayılı Kanunun 49. maddesinde; oda ve yönetim kurulu başkanlarının seçimlerinin yapılma usulü düzenlenmiş ve hakimin görevi sadece bu madde ile sınırlandırılmıştır. Madde içeriğine göre de ilçe seçim kurulu başkanlıkları seçimin ilk işlemlerinden itibaren bitimine kadar yetkili kılınmıştır.
Yukarıda belirtilen madde hükmünden anlaşılacağı üzere, seçim kurullarının görevi organ seçiminin yapılıp bitirilmesiyle sona ermektedir. Seçim yapılıp bittikten ve kesinleştikten sonra, 5362 sayılı Kanunun 50. maddesine göre seçilmeye engel durumların olduğu sonradan anlaşılanlarla ilgili olarak işlem yapacak organın 5362 sayılı Kanunun 50. maddesinin son fıkrasının son cümlesinde gösterildiği yönünde görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: 1- Seçim kurullarının görevi organ seçiminin yapılıp bitirilmesiyle sona ermektedir. Seçim yapılıp bittikten ve kesinleştikten sonra, 5362 sayılı Kanunun 50. maddesine göre seçilmeye engel durumların olduğu sonradan anlaşılanlarla ilgili olarak işlem yapacak organın 5362 sayılı Kanunun 50. maddesinin son fıkrasının son cümlesinde gösterildiği yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Kırıkkale 1. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
29.10.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy