Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. Ek m. 2) 
Karar No: 144
Çelikhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 14.01.2004 gün ve 2004/13 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle, ilçe merkezine bağlı Taşdamlar Köyü seçmen sayısının 256, köyle Çat Mezrasının mesafe durumunun 8 Km. olduğu, Recep Köyü seçmen sayısının 265, köyle Cem Mezrası ile Şahverdi Mezrasının mesafe durumunun 12 Km. olduğu, Yağızatlı Köyü seçmen sayısının 255, köyle İncirli (Sungur) Mezrasının mesafe durumunun 8 Km. olduğunun Başkanlıklarınca tespit edilmiş olduğu, anılan köy ve mezraların dağlık olması, seçim günü söz konusu seçim çevrelerinin iklim şartlarının zor olduğundan bahisle, uygun görülmesi halinde adı geçen köylerin mezralarına birer sandık kurulması için gereğinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 3959 sayılı Kanunla değişik Ek Madde: 2’de; “Dağınık mahalle ve sair yerleşim yerleri bulunan köylerde veya köylerin birbirlerine yakın olduğu durumlarda seçim sandıklarının bir tek mahalde veya bir tek köyde toplanması, seçim gününden en az bir hafta önce ilan edilmek koşuluyla İlçe Seçim Kurulu’nca kararlaştırılabileceği kabul edilmiştir.” hükmü yer almaktadır.
Ayrıca, bilahare tüm teşkilata gönderilecek olan İl, İlçe ve Geçici İlçe Seçim Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir (Örnek: 139) sayılı Genelgemizde de, birden çok mahalle, semt veya mezradan oluşan muhtarlıklarda veya birbirine yakın köylerde, seçim işlerinin düzenli yürütülebilmesi için ilçe seçim kurulunca sandık kurullarının bir yerde toplanmasına karar verilmesi halinde bu hususun seçim gününden en az bir hafta önce ilan edileceği açıklanmıştır.
Bu nedenle, söz konusu Kanun hükmü ve genelgemize göre mezralarda sandık kurulu kurulmasının mümkün olduğu ve bunun İlçe Seçim Kurulu Başkanının takdirinde olduğuna karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Bilahare tüm teşkilata gönderilecek olan İl, İlçe ve Geçici İlçe Seçim Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir (Örnek: 139) sayılı Genelgemiz ve 2972 sayılı Kanunu değişik EK 2. maddesi gözetilmek suretiyle mezralarda sandık kurulu kurulmasının mümkün olduğuna ve bunun İlçe Seçim Kurulu Başkanının takdirinde olduğuna,
2 - Karar örneğinin Çelikhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
24.01.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy