Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 30, 31) (298 S. K. m. 6) 
Karar No: 599 
Bingöl İli Genç İlçesi Sağgöze Köyü 1. Azası Mehmet CAN ve arkadaşları tarafından Kurulumuz Başkanlığına müştereken imzalanarak gönderilen 04.03.2004 tarihli dilekçede; Sağgöze Köyünde sadece seçmen olarak 11, Kaymaz Mezrasında 8 olmak üzere toplam 19 kişinin bulunduğu, halen köy muhtarı olan A. Halim DARGIN’ın yeniden kendisini seçtirmek için köyde ikamet etmeyen kişileri seçmen listesine kaydettiği, bunun üzerine adı geçenin Genç Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığı ve halen açılan davada sahte resmi evrak düzenlemek ve resmi makamlara yalan beyanda bulunmak suçlarından yargılandığı, 19 kişiyi kapsayan köy sakinlerinden olan kişilerin bir kısmının muhtar tarafından sandık seçmen listesine yazılmadığı, bu nedenle köylerinde sandık kurulması ve seçim yapılması seçim mevzuatı hükümlerine aykırı olduğundan bahisle, seçmen sayısı 20’nin altında olduğundan köyde seçim yapılmaması ve bunun için seçimin iptaline karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 30 uncu maddesinde, nüfusu 1.000'e kadar olan köylerde ihtiyar meclisine 8 üye seçileceği kurala bağlanmıştır.
Aynı yasanın 31 inci maddesinde de, en az altı aydan beri o köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşının muhtar veya ihtiyar meclisi üyesi olabileceği öngörülmüştür.
Öte yandan, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde ise, onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halk oylamasına katılma hakkı olduğu vurgulanmıştır.
Değinilen yasal metinler karşısında; bir köyde seçim yapılabilmesi için, seçilme yeterliliğine sahip en az 20 kişinin olması gerektiği açıktır. Ayrıca, köyün tüzel kişiliğinin varlığını koruyor olmasının, seçme ve seçilme olgusunun gerekli kıldığı ve yasalarla belirlenmiş ilgili köyde yaşayan birey sayısının aranması zorunluğunu ortadan kaldırmayacağında da kuşku yoktur.
Bu durumda, sandık seçmen listesinde kayıtlı 20 seçmenin varlığının aranmasına dikkat edilerek, 20 seçmenin altında olan köylerde muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin yapılmasına olanak bulunmamaktadır. Bu köylerde mevcut seçmenler ancak il genel meclisi üyeliği için oy kullanabilirler. Sandık seçmen listesinde 20 seçmenden fazla kişinin olduğunun tespiti halinde il genel meclisi, köy muhtarlığı ve ihtiyar meclisi seçimleri yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle;
1 - Sandık seçmen listesinde kayıtlı 20 seçmenin varlığının aranmasına dikkat edilerek, 20 seçmenin altında olan köylerde muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin yapılmasına olanak bulunmamaktadır. Bu köylerde mevcut seçmenler ancak il genel meclisi üyeliği için oy kullanabilirler. Sandık seçmen listesinde 20 seçmenden fazla kişinin olduğunun tespiti halinde il genel meclisi, köy muhtarlığı ve ihtiyar meclisi seçimleri yapılması gerektiğine,
2 - Karar örneğinin gereği için Genç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, bilgi için Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığı ile Mehmet CAN ve Arkadaşlarına gönderilmesine,
15.03.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy