Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2802 S. K. m. 46) (442 S. K. m. 30) (1580 S. K. m. 27) (4541 S. K. m. 10)
Karar No:  217 
Afyon İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 26.01.2004 günlü, 2004/15 sayılı yazıda; İl ve İlçe seçim kurullarının oluşturulmasına esas olmak üzere Afyon Asliyesinde görev yapan hakimlerin bulundukları derece ve kademeyi alış tarihlerinin Adalet Bakanlığı Personel Genel Müdürlüğünden temin edildiği, buna göre Hakim Ümit ÖZMEN’in İl Seçim Kurulu Başkanı, ikinci kıdemli Hakim Yalçın DOLANBAY’ın ise Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı olarak kurulu oluşturacağı, Afyon Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Yalçın DOLANBAY’ın eşi Feride Nihal DOLANBAY’ın kıdemli olması nedeniyle il seçim kurulu asil üyeliğine getirilip getirilemeyeceği hususunda tereddüde düşüldüğünden, bu hususta bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkındaki Kanunda ve diğer seçim yasalarında, İl Seçim Kurullarında karı-koca durumunda bulunan hakimlerin birlikte görev yapıp yapamayacaklarına dair herhangi bir hüküm yer almamıştır.  Ancak 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun "Özel durumlarda atama"  başlıklı 46. maddesinde, karı kocanın bir mahkemenin aynı dairesinde görev yapamayacakları hükmüne yer verilmiştir.
Diğer taraftan, 442 sayılı Köy Kanununun 30.  maddesi ile 1580 sayılı Belediye Kanununun 4520 sayılı Kanunla değişik 27.  maddesinde ve Şehir ve Kasabalarda Mahalle Muhtar ve İhtiyar Heyetleri Teşkiline Dair 4541 sayılı Kanunun 10. maddesinde karı ve kocanın aynı Kurulda görev yapamayacakları hususu düzenlenmiştir.
Bu itibarla, karı-koca olan hakimlerin aynı kurullarda birlikte görev yapmalarının sakıncalı bulunduğunun kabulü gerekir.
Açıklanan nedenlerle, karı-koca durumunda olan Hakimlerin Seçim Kurullarında birlikte görev yapamayacaklarından,  Afyon Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Yalçın DOLANBAY’ın eşi Feride Nihal DOLANBAY’ın Afyon İl Seçim Kurulu asil üyesi olarak görev alamayacağına karar verilmelidir.
Sonuç: 1 - Karı-koca durumunda olan Hakimlerin Seçim Kurullarında birlikte görev yapamayacaklarından,  Afyon Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı Hakim Yalçın DOLANBAY’ın eşi Feride Nihal DOLANBAY’ın Afyon İl Seçim Kurulu asil üyesi olarak görev alamayacağına,
2 - Karar örneğinin Afyon İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
29.01.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy