Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 74) (4381 S. K. m. 5) 
Karar No: 1615 
Kurulumuz Başkanlığına Hekimhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Gönderilen 12.04.2004 günlü, 400 ve 401 sayılı yazıda ve Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanlığınca gönderilen 13.04.2004 günlü, 2004/257 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Seçimde İlçeleri Kurşunlu Beldesi Gelengeç Mahallesinde iki sandığın kaçırılması sonucu yenilenmesine karar verilen seçimlere ilişkin olarak 58 ve 59 nolu sandıklar için yeni sandık bölgesi oluşturulmasında bir sakınca bulunup bulunmadığı sorulmuş olmakla, konu incelendi;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında 298 sayılı Kanunun 74 üncü maddesi; “Sandık konulacağı yeri ve oy verme işinin vaktinde sona ermesi için gerekli tedbirleri, sandık kurulu tespit eder. Sandığın konulacağı yerin belirtilmesinde seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi düşünülür.
Sandık, okul avlusu veya salonların, mabetlerin elverişli kısımları gibi geniş, umumi yerlere konur. Açık yerlerde, saçağı, sahanlığı, sundurması bulunan yerler seçilir.
Hükümet konaklarına, kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle, karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına sandık konulamaz.” şeklinde iken 4381 sayılı Kanunun 5 inci maddesi ile “Sandıkların konulacağı yerleri ve oy verme işinin vaktinde sona ermesi için gerekli tedbirleri ilçe seçim kurullarının denetiminde sandık kurulu tespit eder. Sandıkların konulacağı yerlerin belirlenmesinde seçmenin oyunu kolaylıkla, serbestçe ve gizli şekilde verebilmesi gözetilir. Özürlü seçmenlerin oylarını rahatlıkla kullanabilmeleri için gerekli tedbirler alınır. Sandıklar okul (özel okullar ve özel dershaneler dahil) avlusu ve salonların elverişli kısımları gibi genel yerlere, yetmediği takdirde kiralanacak kahvehane, lokanta gibi yerlere konur. Kışla, karargah, ordugah gibi askeri bina ve tesislerle karakollara ve parti binalarına, muhtarlık odalarına sandık konulamaz. Üçten fazla sandık konulan binalarda bina sorumlularının görev esasları Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.” şeklinde değiştirilmiştir.
Ayrıca, sandıkların konulacağı yerlerin bildirilmesi İlçe Seçim Kurulu Başkanının yetkisi ve tasarrufundadır.
Sonuç: Açıklanan nedenle;
1- Sandıkların konulacağı yerlerin İlçe Seçim Kurulu Başkanının yetkisi ve tasarrufunda olduğuna,
2- Karar örneğinin Hekimhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve Adalet ve Kalkınma Partisi Malatya İl Başkanlığına gönderilmesine,
23.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy