Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33)
Karar No: 983
Arıcak Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 03.04.2004 gün ve 2004/12 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimleri sonunda Elazığ İli, Arıcak İlçesi seçim çevresinde yapılan köy ve mahalle ihtiyar heyeti seçimlerinde Arıcak Merkez Vali Göktayoğlu Mahallesinde hiç ihtiyar heyeti seçilemediği, Çevrecik Köyünde ise sadece bir ihtiyar heyetinin seçildiği, oluşan bu durum karşısında 2972 sayılı Kanunun 33. maddesinin uygulanmasında tereddüde düşüldüğünden, mevcut duruma göre Başkanlıklarınca yapılması gereken işlemlerin nelerden ibaret olduğu hususunda bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Elazığ İli Arıcak İlçesi Vali Göktayoğlu Mahallesinde hiç ihtiyar heyeti seçilemediği, Çevrecik Köyünde ise sadece bir ihtiyar heyetinin seçildiği bildirilmiş ise de; ihtiyar heyeti – meclisi üyeliği seçiminin yapılması 2972 sayılı Kanunun 33. maddesi gereğidir.
Bilindiği gibi seçimlerin amacı, belli görevleri yürütecek kişilerin, vatandaşların hür idareleri ile belirlenmesidir. Bu bakımdan, yapılacak bir seçimin olumlu sonuçlanabilmesi için seçmen vatandaşların oy kullanmaları kadar seçim hangi kurumda yapılıyorsa o görevlere istekli kimselerinde bulunması zorunludur.
442 sayılı Köy Kanununa göre gerek köye ait yerel işlerin gerekse genel idareye ait bazı hizmetlerin yerine getirilmesinde köy ihtiyar meclisinin önemli ve zorunlu görevleri vardır.
Vali Göktayoğlu Mahallesinde ve Çevrecik Köyünde ihtiyar heyeti üyelerinin seçilememesinin hem yerel hizmetleri hem de genel idareye ait işleri aksatacağı ortadadır. Bu durumda mahalli en büyük mülki idare amirliği ile de temas edilerek, seçimler sonucu meydana gelecek yönetimin ve seçimin yararları mahalle ve köy halkına duyurularak, bu görevler için gönüllü ve isteklilerin uygun olacağı düşünülmektedir.
Bu nedenle, 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi gereği Vali Göktayoğlu Mahallesi ve Çevrecik Köyü muhtar ve ihtiyar heyeti-meclisi üyeliği seçiminin 06.06.2004 tarihinde yeniden yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Elazığ İli Arıcak İlçesi Vali Göktayoğlu Mahallesi ve Çevrecik Köyünde ihtiyar heyeti-meclisi üyeliği seçiminin 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin gözetilerek, 06.06.2004 tarihinde yeniden yapılmasına,
2 - Karar örneğinin Arıcak İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine,
06.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy