Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33) 
Karar No: 1360 
Güroymak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 06.04.2004 günlü, 2004/168 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İlçeleri Yukarıkolbaşı ve Oduncular Köyleri ile Günkırı Beldesi Cami Mahallesinde muhtarlık seçimlerinin yapıldığı, ihtiyar heyeti üyesi seçimlerinin yapılmadığı belirtilerek, anılan mahalle ve köylerde ihtiyar heyeti üyeliği seçimlerinin yapılıp yapılmayacağı, yapılacak ise hangi tarihte yapılacağı hususlarının görüş bildirilmesi olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İlçelerine bağlı Yukarıkolbaşı ve Oduncular Köyleri ile Günkırı beldesi Cami Mahallesinde sadece muhtarlık için oy kullanıldığı, ihtiyar meclisi üyeliği için oy kullanılmadığı bildirilmiş ise de; ihtiyar heyeti üyeliği seçiminin yapılması 2972 sayılı Kanunun 33. maddesi gereğidir.
Bilindiği gibi seçimlerin amacı, belli görevleri yürütecek kişilerin, vatandaşların hür iradeleri ile belirlenmesidir. Bu bakımdan, yapılacak bir seçimin olumlu sonuçlanabilmesi için seçmen vatandaşların oy kullanmaları kadar seçim hangi kurumda yapılıyorsa o görevlere istekli kimselerinde bulunması zorunludur.
442 ve 4541 sayılı Kanunlara göre gerek köy veya mahalleye ait yerel işlerin gerekse genel idareye ait bazı hizmetlerin yerine getirilmesinde köy ihtiyar meclisinin önemli ve zorunlu görevleri vardır.
Yukarıkolbaşı ve Oduncular Köyleri ile Günkırı Beldesi Cami Mahallesi ihtiyar heyeti - meclisi üyelerinin seçilememesinin hem yerel hizmetleri hem de genel idareye ait işleri aksatacağı ortadadır. Bu durumda mahalli en büyük mülki idare amirliği ile de temas edilerek, seçimler sonucu meydana gelecek yönetimin ve seçimin yararları köy halkına duyurularak, bu görevler için gönüllü ve isteklilerin uygun olacağı düşünülmektedir.
Bu nedenle, 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi gereği Yukarıkolbaşı ve Oduncular Köyleri ile Günkırı Beldesi Cami Mahallesi ihtiyar heyeti - meclisi üyeliği seçimlerinin 06.06.2004 tarihinde yeniden yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Bitlis İli Güroymak İlçesi Yukarıkolbaşı ve Oduncular Köyleri ile Günkırı Beldesi Cami Mahallesi ihtiyar heyeti - meclisi üyeliği seçimlerinin 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesinin gözetilerek, 06.06.2004 tarihinde yeniden yapılmasına,
2 - Karar örneğinin Güroymak İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
17.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy