Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 10, 11) 
Karar No: 361 
Şırnak Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 20.02.2004 günlü, 2004/295 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılacak Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle, Şırnak İl’inde teşkilatı bulunmayan Türkiye Komünist Partisi ile Bağımsız Türkiye Partisinin Genel Merkezlerince Şırnak İli seçim çevresi dışında ikamet eden şahıslara yetki belgesi verilerek eksik adayla seçime katılma talebinde bulunduklarından, 2972 sayılı Kanunun 11. maddesine göre eksik adayların tamamlanması konusunda tereddüt hasıl olduğundan, bilgi verilmesi ve gereğinin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Demokrasinin temel öğelerinden biri, seçimlerin ve siyasi partilerin seçimlere en fazla sayıda katılmasının sağlanmasıdır. Seçim yasalarının uygulanmasında; bu ilkelerden hareketle, katılmayı önleyici yorumlardan kaçınmak gerekir.
28 Mart 2004 tarihinde yapılacak olan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin olarak hazırlanan Seçim Takviminin “Seçimin Başlangıç Tarihi”nden önceki Not bölümünün 5. maddesinde, seçime katılabilecek siyasi partilerin ilçede teşkilatı bulunmaması halinde bu takvime göre ilçe seçim kurullarına yapılacak bildirimler ve yazışmaların partinin il başkanlığına yapıldığı, belirtilmiştir.
Kaldı ki, benzer durum 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 10. maddesinin (e) bendini izleyen fıkrasında, bir siyasi partinin teşkilatı bulunmaması nedeniyle önseçim yapamadığı, önseçim çevresinden adaylarını ve adaylarının sırasını o partinin merkez karar ve yönetim kurulunun tespit edeceği, hüküm altına alınmıştır.
Buradan anlaşılacağı üzere, Kanunun uygulamada rastlanabilecek her durum için ayrı ayrı hüküm getirmesi düşünülemeyeceğinden, siyasi parti teşkilatının bulunmaması gibi, önseçim yapılmasının imkansız olduğu diğer hallerde de merkez karar ve yönetim kurulunun aday belirleme yetkisini kabul etmek gerekir.
Bu bağlamda, yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda, seçime katılacağı tespit ve ilan olunan siyasi partinin ilçe ve ilde teşkilatı bulunmaması nedeniyle, ilçe seçim kurullarına yapılacak bildirimlerle, adaylara ilişkin eksiklere ilişkin yazışmaların doğrudan parti genel merkezi ile yapılması gerekir.
Bu nedenle, Şırnak İl’inde teşkilatları bulunmadığı bildirilen Türkiye Komünist Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi ile ilgili aday bildirimleri, eksikliklerin tamamlattırılmasına ilişkin her türlü yazışmaların Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca doğrudan Türkiye Komünist Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi Genel Başkanlıklarına yapılması gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Şırnak Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca, teşkilatları bulunmadığı bildirilen Türkiye Komünist Partisi ve Bağımsız Türkiye Partisi ile ilgili aday bildirimleri, eksikliklerin tamamlattırılmasına ilişkin her türlü yazışmaların doğrudan anılan siyasi partilerin Genel Başkanlıkları ile yapılmasına,
2 - Karar örneğinin Şırnak Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
21.02.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy