Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (298 S. K. m. 14) (5393 S. K. m. 29)
Karar No: 380 
Çekerek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 30/11/2006 tarihli, C.05.0.SKB.4.66.05-140-99/68 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Doğru Yol Partisinden Çekerek Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Ömer ÖCAL’ın Anavatan Partisi İlçe Başkanı olarak görev yaptığının tespit edildiği, adı geçenin belediye meclis üyeliği görevinin sona erip ermediği ve toplantıya çağırılıp çağırılmayacağı hususunda bilgi istenildiği, konu ile ilgili araştırma yapıldığı, Ömer ÖCAL’ın belediye meclisi üyesi seçilmiş olduğu ve Doğru Yol Partisinden istifa ederek, Anavatan Partisi Genel Merkezinden Anavatan Partisi İlçe Başkanlığına atama usulü ile başlamış olduğu tespit edildiğinden, Ömer ÖCAL’ın Belediye Meclisi Asıl Üyeliğinin boşalmış sayılıp sayılmayacağı, Belediye Meclis Üyeliğinin devam edip etmeyeceği hususlarında tereddüde düşüldüğünden, bu hususta görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Anayasanın 79. maddesi, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama görevini Yüksek Seçim Kuruluna vermiştir. Aynı maddede Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkilerinin kanunla düzenleneceği belirtilmiştir.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14 üncü maddesinde de Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkileri düzenlenmiştir.
Anılan maddede yer alan yetkiler arasında, belediye meclisi üyeliğini kazanan bir kişinin görevine son verilmesi ile ilgili bir düzenleme mevcut değildir.
Öte yandan, siyasi partilerle ilgili düzenlemelere 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanununda yer verilmiş, Anayasa ve Kanunlarda belirtilen şartlara aykırı olmamak kaydıyla adaylarda daha başka ne gibi şartların bulunması gerektiğinin tüzüklerinde gösterecekleri açıklanmıştır. 5393 sayılı Belediye Kanununun 29. maddesinde, belediye meclisi üyeliğinin ne suretle sona ereceği açıklanmış olup, bu konuda seçim kurullarına bir görev verilmemiştir.
Bu itibarla, başka bir siyasi partinin ilçe başkanı olarak görev ifa eden ve aynı zamanda aynı ilçe belediye meclisi üyesi olan Ömer ÖCAL’ın bu iki görevi birlikte yürütüp yürütemeyeceği veya hangi görevi yürütmesi gerektiği hususunda karar vermeye Kurulumuz yetkili olmadığı hususunda görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenle;
1- Başka bir siyasi partinin ilçe başkanı olarak görev ifa eden ve aynı zamanda aynı ilçe belediye meclisi üyesi olan Ömer ÖCAL’ın bu iki görevi birlikte yürütüp yürütemeyeceği veya hangi görevi yürütmesi gerektiği hususunda karar vermeye Kurulumuzun yetkili olmadığı hususunda görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Çekerek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
02/12/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy