Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(1580 S. K. m. 7) (298 S. K. m. 14, 20) (5442 S. K. m. 2) 
Karar No: 2601
Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 01.10.2004 gün ve 2004/48 Muh. sayılı yazıda; Artvin İli Yusufeli İlçesinde daha önceden yapımı kararlaştırılan Yusufeli Barajının yapım aşamasına geldiği, baraj tamamlanıp su tutulduğunda ilçe merkezinin su altında kalacak olması nedeniyle, ilçe merkezinin sınırları içerisinde uygun bir yere taşınmasının zorunluluk arz ettiği, ilçe merkezinin taşınacağı yerin tespiti amacıyla halkın serbest karar ve isteğinin tespiti ve 1580 sayılı Belediye Kanunun 7. maddesine göre veya genel esaslar çerçevesinde ilçe merkezinin tespiti için aday yerler arasında halkoylaması yapılmasının Artvin Valiliğinin 01.10.2004 gün ve 3251 sayılı yazısıyla istenildiği belirtilerek, Artvin Valiliğinin talebi ve belirtilen husus değerlendirilerek söz konusu halkoylamasının seçim kurulu nezaretinde yapılıp yapılmayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'un 14. maddesinde Yüksek Seçim Kurulu'nun; 20.maddesinde de ilçe seçim kurullarının görev ve yetkileri sayılmıştır.
Plebisitte Seçmenlerin Oylarına Başvurma Usul ve Şartlarına Dair Örnek: 108 sayılı Genelgede de belirtildiği üzere, seçim kurullarının görevi seçimlerin (plebisitin) düzenle ve kanunda yazılı esaslar uyarınca yapılmasını sağlamaktır. Ayrıca, söz konusu genelgede plebisit seçiminin hangi hallerde seçim kurulları nezaretinde yapılacağı açıklanmıştır.
5442 sayılı İl İdaresi Kanununun 2. maddesi kapsamında kalan ilçe merkezinin yerinin değiştirilmesi hususundaki Artvin Valiliğinin talebi, 1580 sayılı Belediye Kanununda tanımlanan halkoylaması (plebisit) arasında düzenlenmemiştir.
Yeni yerleşim yerinin belirlenmesinde coğrafi ve jeolojik vs. koşulların öncelik sırası taşıması, istemin içeriğinin ve kapsamının halkoylaması (plebisit) yoluyla çözümlenecek işlerden olmaması ve seçim hukukunu ilgilendirmemesi, idari ve teknik kapsamda değerlendirilmeye tabi tutulması gereken işlerden olması karşısında seçim kurullarınca yapılacak bir işlem bulunmadığı yönünde görüş bildirilmesi gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Seçim kurullarını ilgilendirmeyen ve idari nitelikte olan hususta seçim kurullarınca yapılacak bir işlem bulunmadığı yönünde görüş bildirilmesi gerektiğine,
2 - Karar örneğinin Artvin İl Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
07.10.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy