Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (2972 S. K. m. 31, 36) (2839 S. K. m. 11)
Karar No: 110 
Kurulumuz Başkanlığına Orhan ÖZGÜLER tarafından gönderilen 07.03.2005 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Karabük İli Eflani İlçesi Kavak Köyü muhtarlığına seçilen Mehmet ÖZSOY’un % 80’in üzerinde görme yetisinden yoksun olduğu ve kendisine yardımcı olmadan herhangi bir işlem yapamadığı, belgeleri başkalarının yardımı ve okuması neticesinde imza ve tasdik edebildiği, bu durumun muhtarlık görevini yapmasına engel teşkil ettiği belirtilerek, adı geçenin görevinden alınarak yeniden seçim yapılması ya da 28 Mart 2004 yerel seçimlerde muhtar adayı olan Orhan ÖZGÜLER’in muhtar olarak atanmasına karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından seçilenin Türk olmadığı, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı, seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğuna ve benzeri tam kanunsuzluk hallerine ilişkin ihbar ve itirazların, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi, T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev ve yetkiye dayanılarak Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
İstek, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimlerde Karabük İli Eflani İlçesi Kavak Köyü muhtarlığına seçilen Mehmet ÖZSOY’un % 80’in üzerinde görme yetisinden yoksun bulunduğu ve bu nedenle seçilme yeterliliğine sahip olmadığından tutanağının iptaline ilişkindir. Bu yönüyle istemin 2972 sayılı Kanunun 31. maddesi ile 36 ncı maddesinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Karabük İli Eflani İlçesi Kavak Köyü muhtarı Mehmet ÖZSOY’un görme yetisinden yoksun olduğu hususundaki engel, yukarıda bahsedilen kanun hükümlerinde yer alan kısıtlılık kapsamında ve seçilmeye engel olarak sayılanlar arasında belirtilmemiştir.
Bu nedenle, ilgili hakkında yapılan itiraz seçilebilme koşulları arasında sayılmadığı gibi Kurulumuzun görev ve yetki alanına da girmediğinden, bu aşamada göreve son verme idari bir işlemi gerektirdiğinden itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Bu aşamada göreve son verme idari bir işlemi gerektirdiğinden Mehmet ÖZSOY’un muhtarlık tutanağının iptaline ilişkin istemin reddine,
2- Karar örneğinin Orhan ÖZGÜLER’e gönderilmesine,
12.03.2005 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy