Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 33)
Karar No: 1232 
Araban İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 06.04.2004 gün ve 2004/177 sayılı yazıda; 28 Mart 2004 tarihinde İlçeleri Gözey Köyünde yapılan muhtarlık seçiminde iki adayın olduğu, sayım sonucunda iki adayında eşit oy aldığı, her iki adayda kura çekimine yanaşmadan adaylıktan çekildiklerine ilişkin dilekçelerini verdiklerini, ancak yapılan seçimde üçüncü adayın bulunmadığı, bu konuda ne gibi işlem yapılacağı sorulmuş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Araban İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının 06.04.2004 gün ve 177 sayılı yazısında 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Gaziantep İli Araban İlçesi Gözey Köyünde yapılan muhtarlık seçiminde eşit oy alan iki muhtar adayının olduğu seçim sonunda adayların kura çekimine yanaşmadığını adaylıktan çekildiklerine dair dilekçe verdiklerini, bu konuda izlenecek yolun bildirilmesi istenmiştir.
Araban ilçesi Gözey Köyünde yapılan muhtarlık seçiminde eşit oy alan iki adayın adaylıktan çekildiklerine ilişkin dilekçelerini İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına verdikleri ve kura çekimine de yanaşmadıkları anlaşılmıştır.
Adı geçen köyde üçüncü bir adayın da olmadığı göz önünde tutularak 2972 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca seçimin 06.06.2004 günü yeniden yapılmasına ilçe seçim kurulunca karar verilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Gaziantep İli Araban İlçesi Gözey Köyünde muhtarlık seçiminin 2972 sayılı Kanunun 33 üncü maddesi gözetilerek, 06.06.2004 tarihinde yeniden yapılması için Araban İlçe Seçim Kurulunun karar vermesi gerektiği yönünde görüş bildirilmesine,
2 - Karar örneğinin Araban İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına gönderilmesine,
13.04.2004 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY
Gaziantep İli Araban İlçesi Gözey Köyünde yapılan muhtarlık seçiminde eşit oy alan iki muhtar adayının olduğu seçim sonunda adayların kur’a çekimine yanaşmadıklarından, adaylıktan çekildiklerine dair dilekçe verdikleri, Sayın Çoğunluk tarafından üçüncü bir aday olmadığı göz önünde tutularak 2972 sayılı Yasanın 33. maddesi uyarınca Gözey Köyünde yeniden seçim yapılmasına ilçe seçim kurulunca karar verilmesi gerektiği karar altına alınmıştır.
Muhtarlık seçimlerinde adaylık söz konusu olmadığından bu durumdan çekilme veya istifa düşünülemez. Geçerli oylarda eşitlik halinde tarafın mercii konumundaki ilçe seçim kurulu tarafından kur’a çekilerek muhtar seçilen kişi belirlendikten ve mazbatası verildikten sonra istifadan söz edilebilir. Bu talepte idari mercilere yapılabilir.
Şu hale göre, kur’a çekilerek muhtar belirlendikten sonra istifa veya çekilmeden söz edilebileceğinden, Sayın Çoğunluğun görüşlerine bu nedenle katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy