Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(213 S. K. m. 148, Mük. m. 355) (298 S. K. m. 34, 45, 46, 47) (2839 S. K. m. 40)
Karar  No:  405
Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü Gelirler Kontrolörleri Eğitim Grup Başkanlığında görevli Gelirler Kontrolörü Ramazan OMAÇ tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 09.06.2003 gün ve GKY-2003-843/26 sayılı yazıda; Antalya Merkez Yenidoğan Mahallesi nüfusuna kayıtlı, Mehmet ve Leyla oğlu 15.03.1943 Ağlasun/Burdur doğumlu Ahmet TAŞAN’ın ikametgah adresinin tespit edilerek Kontrolörlük adresine “çok acele” bildirilmesi ve yazılarının tebliğinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde bilgi verilmemesi ya da eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda hakkımızda 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 148 ve mükerrer 355 inci maddeleri uyarınca işlem yapılacağı bildirilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Kurulumuz Başkanlığına intikal ettirilen Ankara Gelirler Genel Müdürlüğü Gelirler Kontrolörleri Eğitim Grup Başkanlığında görevli Gelir Kontrolörü Ramazan OMAÇ tarafından gönderilmiş yazı ile açık kimlik bilgisi yazılı olan şahsın ikametgah adresinin kayıtlardan tespit edilerek bildirilmesi istenilmiş ise de;
Seçmen kütükleri, 298 sayılı yasanın 34. maddesinde belirtildiği üzere seçmenlik sıfatının tayininde esas olan belgelerdir ve bu amaçla düzenlenip belirli aralıklarla güncelleştirilirler. Aynı yasanın 45 ve 46. maddeleri gereğince bunların gönderilme ve saklama kural ve yöntemleri Yüksek Seçim Kurulunca belirlenir.
298 sayılı yasanın 47/Son maddesinde ise, seçmen kütük bilgilerinden diğer devlet kuruluşlarının yararlanma yöntem ve kurallarının yasa ile düzenleneceği hüküm altına alınmıştır.
Anılan yasa maddeleri seçmen kütükleri ile ilgili özel düzenlemeler olup, Kurulumuz aldığı ilke kararı ile seçmen kütüğündeki bilgilerin gönderilmesini seçim kanunlarındaki özel yetkiye veya diğer kuruluşlara ait yasaların seçmen kütüklerine atıf yapan özel düzenlemelerine göre tanzim etmiş bulunmaktadır.
2839 sayılı Milletvekili Seçimi Kanununun 40. maddesinde, seçimle ilgili her türlü evrakın Yüksek Seçim Kurulunun istem ve izni olmadan hiçbir yere gönderilemeyeceği hükmü yer almıştır.
Bir mükellefin adresinin sorulması, Kurulumuzla ilgili vergilendirme iş ve işlemlerinden kaynaklanmamaktadır.
213 sayılı Kanunun genel nitelikteki 148. maddesi özel düzenlemeye tabi seçmen kütükleri ile ilgili yasaların önüne geçemez.
Ne var ki, Kurulumuz imkanları elverdiği nispette ve kamu yararı mülahazası ile yargı yerleri ve vergi dairelerine kayıtlarda mevcut gerekli bilgileri verme yolundaki takdirini kullanagelmektedir.
Hal böyle iken Gelirler Kontrolörünce bir şahsın ikametgah adresinin sorulması ile ilgili tebliğ ve acelecilik talimatı içeren üstelik yazılarına tebliğinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde bilgi verilmemesi ya da eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda hakkımızda yasal işlem yapılacağı ihtarına havi yazı, yasalara ve yazışma kurullarına aykırı bulunduğundan iade olunmasına karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1 - Gelirler Kontrolörünce bir şahsın ikametgah adresinin sorulması ile ilgili tebliğ ve acelecilik talimatı içeren üstelik yazılarına tebliğinden itibaren 15 (onbeş) gün içerisinde bilgi verilmemesi ya da eksik veya yanıltıcı bilgi verilmesi durumunda hakkımızda yasal işlem yapılacağı ihtarına havi yazı, yasalara ve yazışma kurullarına aykırı bulunduğundan iade olunmasına,
2 - Karar örneğinin ve eki yazının istemde bulunan Gelirler Kontrolörü Ramazan OMAÇ’a, karar örneğinin bilgi için Gelir Kontrolörleri Eğitim Grup Başkanlığına ve Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğüne gönderilmesine,
10.06.2003 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy