Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76) (2839 S. K. m. 11) (2972 S. K. m. 31, 36)
Karar No: 366 
İznik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 31/10/2006 tarihli ve C.05.0.SKB.4.16.09-140-04/72 sayılı yazıda; 29 Ekim 2006 Pazar günü yapılan seçimde İlçelerine bağlı Müşküle Köyü ihtiyar meclisi üyeliklerine seçilen 1. asıl üye Mehmet OLGUN, 2. asıl üye İsmail TALAN, 3. asıl üye Süleyman GÜLEÇ ve 4. asıl üye Halil ÖZKABAKÇI’nın okur yazar olmadıkları gibi akli dengelerinin de yerinde olmayabileceğine dair İznik Kaymakamlığınca Başkanlıklarına ihbarda bulunulduğu belirtilerek, Başkanlıklarınca ne gibi bir işlem yapılacağının bildirilmesi istenilmiş olmakla ve Kurulumuzun 04/11/2006 tarihli, 349 sayılı ara kararı ile istenilen bilgi ve belgeler gelmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra mevcut tam kanunsuzluk halinin T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
Tam kanunsuzluk olarak kabul edilen seçilenin okur-yazar olup olmadığı iddiasını araştırmak ve iddianın doğruluğu halinde, seçildikleri kesinleşen ve ilgili kurullarca bu hususu belirleyen mazbata düzenlenip kendilerine verilen seçilmiş kişilerin tutanağının iptali yetkisi Kurulumuza ait olup, İl ve İlçe Seçim Kurullarına ve diğer başka mercilere bu konuda görev verilmemiştir.
Bu durumda tutanak kesinleştikten sonra tam kanunsuzluk içeren konu hakkında İznik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının göreve son verme şeklinde olan kararı hukuki sonuç doğurmamaktadır.
Bu nedenle, İznik İlçe Seçim Kurulunun Müşküle Köyü ihtiyar meclisi asıl üyeliklerine seçilen İsmail TALAN, Mehmet OLGUN, Süleyman GÜLEÇ, Halil ÖZKABAKÇI ve ihtiyar meclisi yedek üyeliklerine seçilen Ali SARGIN ve İbrahim GÜVENÇ’in tutanaklarının iptaline dair verdiği 02/11/2006 tarihli, 2006/5 sayılı kararı kaldırılmalıdır.
İstek, 29 Ekim 2006 tarihinde yapılan seçimde Bursa İli İznik İlçesi Müşküle Köyü ihtiyar meclisi asıl üyeliklerine seçilen İsmail TALAN’ın kısıtlı olması ve okur-yazar olmaması, Mehmet OLGUN’un okur-yazar olmaması, Süleyman GÜLEÇ’in okur-yazar olmaması ve kısıtlı olması, Halil ÖZKABAKÇI’nın kısıtlı olması ve okur-yazar olmaması; ihtiyar meclisi yedek üyeliklerine seçilen Ali SARGIN’ın okur-yazar olmaması ve İbrahim GÜVENÇ’in kısıtlı olması nedeniyle tutanaklarının iptaline ilişkindir.
Bu yönüyle istemin 2972 sayılı Kanunun 31 ve 36 ncı maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesi seçilme yeterliliği ile ilgili olarak öngördüğü koşullardan birisi okur-yazar olmak, diğeri ise kısıtlı olmamaktır.
Müşküle Köyü ihtiyar meclisi asıl üyeliklerine seçilen İsmail TALAN, Mehmet OLGUN, Süleyman GÜLEÇ, Halil ÖZKABAKÇI ve ihtiyar meclisi yedek üyeliğine seçilen Ali SARGIN’ın İznik Kaymakamlığınca yapılan araştırma gereği öğretmenlerden oluşturulan üç (3) kişilik sınav komisyonunca okur-yazar olmadıkları ve bu yönde okur-yazarlık belgelerinin bulunmadığı, sonuç itibariyle seçilme yeterliliğini taşımadıkları,
Diğer ihtiyar meclisi asıl üyeliklerine seçilen; İsmail TALAN’ın İznik Sulh Hukuk Mahkemesinin 22/03/1977 tarihli, 1977/53 Esas, 1977/73 karar sayılı ilamı ile hacir altına alındığı ve kendisine vasi tayin edildiği; Süleyman GÜLEÇ’e İznik Sulh Hukuk Mahkemesinin 27/10/1995 tarihli, 1995/276 Esas, 1995/236 Karar sayılı ilamı ile vasi tayin edildiği,
İhtiyar meclisi yedek üyeliğine seçilen İbrahim GÜVENÇ’in İznik Sulh Hukuk Mahkemesinin 01/04/2002 tarihli, 2002/26 Esas, 2002/106 Karar sayılı ilamı ile kısıtlandığı ve kendisine vasi tayin edildiği, İznik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilen yazı ve belgelerden açıkça anlaşılmaktadır.
Hal böyle olunca, Müşküle Köyü Köyü İhtiyar meclisi asıl üyeliğine seçilen İsmail TALAN, Mehmet OLGUN, Süleyman GÜLEÇ, Halil ÖZKABAKÇI ve ihtiyar meclisi yedek üyeliklere seçilen Ali SARGIN, İbrahim GÜVENÇ’in durumları 2972 sayılı Kanunun 31 ve 36 ncı maddelerinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesi kapsamında değerlendirilmesi gerekmektedir.
O halde, Müşküle Köyü Köyü İhtiyar meclisi asıl üyeliğine seçilen İsmail TALAN, Mehmet OLGUN, Süleyman GÜLEÇ, Halil ÖZKABAKÇI ve ihtiyar meclisi yedek üyeliklere seçilen Ali SARGIN, İbrahim GÜVENÇ’in seçimin yapıldığı tarih itibariyle seçilme yeterliliğine sahip olmamaları nedeniyle tutanaklarının iptaline karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Seçildikleri tarih itibariyle seçilme yeterliliğine haiz bulunmadıklarından, seçimden yani tutanaklarının kesinleşmesinden sonra tutanak iptali yönünde İznik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 02/11/2006 tarihli, 2006/5 sayılı karar hukuki sonuç doğurmayacağından kaldırılmasına,
2- 29 Ekim 2006 tarihinde yapılan seçimde Bursa İli İznik İlçesi Müşküle Köyü Köyü İhtiyar meclisi asıl üyeliğine seçilen İsmail TALAN, Mehmet OLGUN, Süleyman GÜLEÇ, Halil ÖZKABAKÇI ve ihtiyar meclisi yedek üyeliklere seçilen Ali SARGIN, İbrahim GÜVENÇ’in seçimin yapıldığı tarih itibariyle seçilme yeterliliğine sahip olmamaları nedeniyle tutanaklarının iptaline,
3- Karar örneğinin gereği için İznik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
25/11/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy