Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (4616 S. K. m. 4)
Karar No: 67 
Niğde İli Merkez İlçesi Edikli Kasabına bağlı Hürriyet Mahallesinden Edikli Kasabası adına Cemal ELGAZİ tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 01.01.2002 günlü dilekçede; Niğde İli Merkez İlçesi Edikli Kasabasında ikamet etmelerine karşın istekleri dışında başka köylere ve mahallelere seçmen nakillerinin yapıldığı, 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimlerde kendi bölgelerinde oy kullanamadıkları ve bu durumun seçimin sonucunu etkilediği, oysa seçime münhasır olarak askıya çıkartılan listelerde isimlerinin bulunduğu, ancak askı süresi içinde haberleri olmadan hiç ikamet etmedikleri yerlere seçmen nakillerinin yapılarak seçme haklarının engellendiği ve oy kullanamadıkları, buna karşın Niğde Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduklarını ve Görevi Kötüye Kullanmak suçundan Niğde Asliye Ceza Mahkemesinde dava açıldığı ve anılan Mahkemece de açılan kamu davasının 4616 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi gereğince sanıklar hakkında açılan kamu davasının “Kesin Hükme Bağlanmasının Koşullu Olarak Ertelenmesine” karar verildiğinden bahisle, seçmen nakillerinin usulsüz olarak yapıldığının tespiti neticesinde durumun Kurulumuzca incelenmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili iddia ve itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
Olayda, Niğde İli Merkez İlçesi Edikli Kasabası seçmen kütüklerinde usulsüzlükler yapıldığı ve bu durumun 18.04.1999 tarihinde yapılan seçim neticesini etkilediği, ilgililer hakkında Görevi Kötüye Kullanmak suçundan dolayı Niğde 1. Asliye Ceza Mahkemesinin 22.11.2001 gün ve E:1999/130, K:2001/327 sayılı kararı ile de sanıklar hakkında açılan kamu davasının 4616 sayılı Kanunun 4. maddesi gereğince, Kesin Hükme Bağlanmasının Koşullu Olarak Ertelenmesine karar verildiği, Kurulumuza gönderilen evrakın incelenmesinden anlaşılmış bulunmaktadır.
Her ne kadar seçmen kütüğünde yapılan usulsüzlükler seçimden öncesine ait ise de, Niğde 1. Asliye Ceza Mahkemesince verilen karar seçim sonrasına rastlamaktadır. Seçimden sonra verilen bu gibi kararlar kişilere geçmişe dönük hak kazandırmaz.
Kaldı ki, söz konusu mahkeme kararı sanıklar hakkında 4616 sayılı Kanuna göre erteleme yönünde verildiği gibi, Kurulumuza gönderilen itiraz başkalarının adına yapılmıştır.
Bu nedenle, seçimin özelliği açısından Avukat olmayan kişilerce başkalarının adına itirazda bulunulamayacağından Seçim Hukuku yönünden yapılacak bir işlem yoktur.
Bu nedenle, itirazın reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1 - İtirazın reddine,
2 - Karar örneğinin itirazcıya gönderilmesine,
26.01.2002 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy