Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 130)
Karar No: 1151 
Kurulumuz Başkanlığına Yılmaz KILIÇARSLAN tarafından verilen dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde Yozgat İli Sorgun Beldesinde yapılan seçimde Sorgun Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet ŞİMŞEK’in Yeni Çeltek Kömür ve Madencilik A.Ş.nin ortağı olan Şeker A. Şirketinin temsilcisi olduğu, süresi içerisinde kamu görevinden istifa etmediği, bunun üzerine Yozgat İl Seçim Kuruluna itirazda bulunduğu ve itirazının 02.04.2004 günlü, 2004/31 sayılı kararı ile reddedildiğinden, Ahmet ŞİMŞEK’in adaylığının ve seçimin iptaline karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu 130 uncu maddesinin sondan bir önceki fıkrasında; adaylığın kesinleşmesinden sonra, adayın Türk olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur – yazar olmadığına, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğuna, okur – yazar olmadığına veya seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğuna ilişkin iddialar dışındaki itirazların anılan madde de belirtilen süreler içerisinde yapılabileceği hüküm altına alınmıştır.
28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerine ilişkin olarak aday listeleri 24.03.2004 tarihinde İl ve İlçe Seçim Kurullarına siyasi partilerce ve bağımsız adaylarca gerekli evraklar teslim edilerek 27 Şubat 2004 tarihinde geçici olarak ilan edilmiş olup, 06 Mart 2004 tarihinde İl Seçim Kurullarınca kesinleştirilerek, ilan edilmiştir.
Bu nedenle, Sorgun İlçesi Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet ŞİMŞEK’in Belediye Başkan adaylığı sırasında yukarıda belirtilen geçici adaylık döneminde herhangi bir itirazın bulunmadığı ve adaylığının kesinleştiğinden ve yukarıda belirtilen 130. maddede belirtilen sürede geçtiğinden, ayrıca tam kanunsuzluk hali de bulunmadığından Yozgat İl Seçim Kurulu kararı usul ve yasaya uygun bulunduğundan, itirazın reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle,
1 - Sorgun İlçesi Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet ŞİMŞEK’in Belediye Başkan adaylığı sırasında yukarıda belirtilen geçici adaylık döneminde herhangi bir itirazın bulunmadığı ve adaylığının kesinleştiğinden ve yukarıda belirtilen 130. maddede belirtilen sürede geçtiğinden, ayrıca tam kanunsuzluk hali de bulunmadığından Yozgat İl Seçim Kurulu kararı usul ve yasaya uygun bulunduğundan itirazın reddine,
2 - Karar örneğinin itirazda bulunan Yılmaz KILIÇARSLAN’a gönderilmesine,
10.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy