Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 112, 128, 129, 130)
Karar No: 897 
Kurulumuz Başkanlığına Cumhuriyet Halk Partisi Genel Merkezi adına Genel Sekreter Önder SAV imzası ile verilen 11.11.2002 günlü, 2002/2911 sayılı yazı ve aynı içerikli olup Mehmet Nevzat KARAHAN tarafından verilen 11.11.2002 günlü dilekçeyle; 03 Kasım 2002 tarihinde yapılan XXII. Dönem Milletvekili Genel Seçimi sonucunda Diyarbakır Merkez İlçe, Lice, Ergani ve Çermik İlçelerinde sandıkların sayım - döküm işlemlerinde, ayrıca sandık kurulu başkanlıklarınca düzenlenen 86 Nolu tutanakların 90 Nolu tutanağa geçirilmesinde yanlışlıklar yapıldığı belirtilerek usul, yasa ve Yüksek Seçim Kurulu genelgelerine aykırı uygulamalar nedeniyle, belirtilen ilçelerin sandıklarında oyların yeniden sayılması, birleştirme tutanaklarının yeniden düzenlenmesi ve ayrıca bazı seçmenler tarafından oy pusulalarına parmak basılmak suretiyle kullanılan oyların geçersiz sayılması istemiyle anılan parti tarafından olağanüstü itiraz yolu ile diğer itirazcı yönünden ise itirazen başvurulmuş olmakla, konu birlikte incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
İlçe, İl seçim kurullarına ve Yüksek Seçim Kuruluna yapılacak itirazların süresi 298 sayılı Kanunun 128., 129. ve 130. maddelerinde belirtilmiştir.
Anılan Kanunun 128. maddesinde; sandık kurullarının kararları ve tutanakların düzenlenmesi işlemleri aleyhine ilçe seçim kuruluna itiraz olunabileceği; bu itirazların, sandık tutanağının düzenlenmesine kadar sözle veya yazıyla, sandık kurulları vasıtasıyla yapılabileceği gibi oy verme gününden sonraki Salı günü saat 14.00’e kadar doğrudan doğruya ilçe seçim kurullarına yazı ile de yapılabileceği hüküm altına alınmış olup, aynı Kanunun 112. maddesinde de, itirazın şekli ve itirazda aranacak koşullar belirtilmiştir.
Anılan yasal düzenlemeye göre, yasal süre içerisinde ilgili seçim kuruluna verilmeyen itiraz dilekçelerinin; ayrıca somut bilgi ve bulgulara dayanmayan itirazların incelenmesine olanak bulunmamaktadır.
Diyarbakır 1., 2. ve 4. Merkez İlçe Seçim Kurullarına yapılan itirazlar, delil ve gerekçeden yoksun olmaları, 3. Merkez İlçe Seçim Kuruluna yapılan itiraz ise yine aynı gerekçeyle ve ayrıca yukarda belirtilen yasal süre içerisinde yapılmaması nedeniyle reddedilmiştir. Çermik, Lice ve Ergani İlçe Seçim Kurullarına yapılan itirazların da 298 sayılı Kanunun 128. maddesine göre süresinde başvurulmaması nedeniyle süre yönünden reddedildiği, Diyarbakır İl Seçim Kurulunun yapılan itirazları reddettiği anlaşılmaktadır.
Dosyadaki bilgi ve belgelerin incelenmesinden, sandık kurulu başkanlıklarına itirazda bulunulmadan, yasal süre geçtikten sonra yapıldığı, somut bilgi ve belgelere dayanmayıp, soyut nitelikte olduğu saptanan itirazların incelenmesine olanak bulunmamaktadır.
Bu nedenle, ilgili ilçe ve il seçim kurullarınca verilen kararlarda yukarıda belirtilen kanun hükümlerine aykırılık olmayıp, yapılan itirazın reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın reddine,
2 - Karar örneğinin itirazda bulunan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanlığı ile Mehmet Nevzat KARAHAN'a gönderilmesine,
12.11.2002 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy