Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 30, 31) (298 S. K. m. 6) (2942 S. K. m. 12)
Karar No: 439
Çelikhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 23.07.2001 günlü, 2001/12 sayılı yazıda; İlçelerine bağlı Bozgedik Köyü Düzağaç mezrasında Çat Barajı inşaatının yapımı nedeniyle 18 Nisan 1999 tarihinde yapılan seçimde muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin yapılamadığı, daha sonra söz konusu köye dönüşler olduğundan bahisle, Çelikhan Kaymakamlığının 19.07.2001 gün ve 2001/431 sayılı yazısı ile anılan köyde muhtar ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin yapılması istendiği, bahse konu köyde muhtarlık ve ihtiyar meclisi üyeliği seçiminin yapılıp yapılamayacağı, yapılacak ise 30 Kasım 1997 tarihinde yapılan genel yazımda oluşturulan sandık seçmen listeleri üzerinde güncelleştirme yapılıp yapılmayacağı hususlarında Başkanlıklarınca tereddütler hasıl olduğundan, görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 30 uncu maddesinde, nüfusu 1.000'e kadar olan köylerde ihtiyar meclisine 8 üye seçileceği kurala bağlanmıştır.
Aynı yasanın 31 inci maddesinde de, en az altı aydan beri o köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşının muhtar veya ihtiyar meclisi üyesi olabileceği öngörülmüştür.
Öte yandan, 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 6 ncı maddesinde ise, onsekiz yaşını dolduran her Türk vatandaşının seçme ve halk oylamasına katılma hakkı olduğu vurgulanmıştır.
Değinilen yasal metinler karşısında; bir köyde seçim yapılabilmesi için, seçilme yeterliliğine sahip en az 9 kişinin olması gerektiği açıktır. Ayrıca, köyün tüzel kişiliğinin varlığını koruyor olmasının, seçme ve seçilme olgusunun gerekli kıldığı ve yasalarla belirlenmiş ilgili köyde yaşayan birey sayısının aranması zorunluğunu ortadan kaldırmayacağında da kuşku yoktur.
Çelikhan İlçe Jandarma Komutanlığının 03 Temmuz 2001 gün ve HRK: 0621-840-01/3223 sayılı yazısında, Çelikhan Kaymakamlığının istemi üzerine yapılan araştırma ve soruşturma neticesinde Bozgedik Köyünün Çat Barajı nedeni ile arazilerinin su altında kaldığı ve bu sebeple köy halkına değişik illerde arazi ve ev tahsis edildiği sadece yaz aylarında köye yaylada konaklamak için 2-3 aylığına geldikleri ve geri gittikleri, bu amaçla Bozgedik Köyüne gelenlerden İki (2), Düzağaç mezrasında ise Üç (3) adet evin olduğu ve kışın kullanılmadığı, ayrıca başka illerde ikamet eden köy halkının başka şahısların hayvanlarını otlatmak için geldikleri, köyün ulaşımının ve elektriğinin olmadığı, bu nedenle köyde ikamet eden vatandaş olmadığı sadece nüfus kayıtları itibari ile köyde bağlantılarının olduğu tutanakla tespit edilmiş ve ayrıca, Çelikhan Tapu Sicil Müdürlüğünce de Bozgedik Köyünün kısmen Çat Barajı Rezervuar sahasında kısmen de istimlak kodunun dışında kaldığı ve bu nedenle 2942 sayılı Yasanın 12. maddesi gereğince Bozgedik Köyünün arazilerinde tamamen kamulaştırma yapıldığı ve istimlak edilmeyen gerçek kişilere ait arazinin kalmadığı, Düzağaç mezrasına ait arazilerin ise istimlak kodunun dışında olduğu, ancak 2942 sayılı Yasanın 12. maddesi gereğince Hazine arazileri dışında kamulaştırılmayan gayrimenkul kalmadığı Kaymakamlık Makamına bildirilerek, konuya ilişkin belgeler Başkanlığımıza gönderilmiştir.
Hangi nedenle olursa olsun bir seçim bölgesinde oturan nüfusun tümüyle boşaltılarak bir başka seçim bölgesine nakledildiğinin belgelenmesi halinde insanların oturmadığı yerde seçim yapılması düşünülemez.
Olayda, söz konusu yerleşim biriminde kimsenin yaşamadığı ve köy halkının civar illere dağılmış durumda oldukları İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından alının 23.07.2001 günlü, 12 sayılı yazıdan anlaşılmıştır.
Bu nedenle, boşaldığı bildirilen ve hiçbir insanın oturmadığı tespit edilen yerleşim yerinde seçim yapılmasına olanak bulunmadığına karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Bir seçim bölgesinde oturan nüfusun tamamen boşalması durumunda ve insanların oturmadığı tespit edilen yerleşim yerinde seçim yapılmasına gerek bulunmadığına,
2 - Kararın bir örneğinin Çelikhan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Kurulumuz İdari ve Mali İşler Dairesi Başkanlığına gönderilmesine,
02.08.2001 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy