Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5216 S. K. Geç. m. 2) (3194 S. K. m. 5)
Karar No: 101
Kurulumuz Başkanlığına Salih AKDERE tarafından gönderilen 16/01/2008 tarihli dilekçede; 05/10/2007 tarihinde Başkanlığımıza gönderdiği bilgi edinme başvuru formunun 10/10/2007 tarihli yazımız ile ilgisi nedeniyle Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderildiğini, buna karşılık Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca tarafına verilen cevabi yazıda ise; 2972 sayılı Kanunun 4. maddesi gözetilerek, Büyükşehir Belediye Başkanının seçiminde seçim çevresinin Büyükşehir Belediye sınırları içi, Büyükşehir Belediye sınırları içindeki ilçe ve ilk kademe belediye başkanı ve belediye meclis üyelerinin seçimlerinde seçim çevrelerinin de ilçe ve ilk kademe belediyesinin sınırları içi olduğu yönünde görüş bildirildiğini, Silivri Belediyesine mahalle olarak değil köy olarak bağlı olan 10 köyün konumunda belirtilen seçim çevresinin, ilçe belediyesinin sınırları içidir ibaresinin uygun olduğunu, bu nedenle Silivri Belediyesi ilçe sınırları içinde bulunan 10 köyün seçmeninin önümüzdeki yerel seçimlerde, Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminde olduğu gibi Silivri İlçe Belediye Başkanına ve Silivri Belediye Meclis Üyeleri için de oy kullanmalarının gerektiğini, bu konuda daha önceki yıllarda İstanbul İli’nin münhal ilçesi olan ve 2004 yılında Büyükşehir Belediyesine bağlanan Şile, Çatalca ve Silivri’nin konusu olduğunu belirterek, bu hususta Kurulumuzca ivedilikle karar verilmesi ve bu kararın belirtilen üç ilçenin ilçe seçim kurulu başkanlıklarına bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Kurulumuz Başkanlığınca; dilekçede belirtilen 10 köyün hangi köyler olduğu, bu köylerin orman köyü olup olmadığı hususlarında Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yaptırılan araştırma neticesinde gönderilen 20/02/2008 tarihli, C.05.0. SKB.4.34.22.140.00-56 sayılı yazı ve eki belgelerden; Salih AKDERE’nin dilekçesinde belirtilen 10 köyün Seymen, B. Kılıçlı, Fener, Akören, Kurfallı, Bekirli, B. Sinekli, K. Sinekli, Danamandıra ve Sayalar Köylerinin olduğu, ayrıca Çevre ve Orman Bakanlığı İstanbul Orman Bölge Müdürlüğü Çatalca Orman İşletme Müdürlüğünün 20/02/2008 tarihli, B.18.1.OGM.1.17.04.02-300/933 sayılı yazısında da, bu köylerin orman içi köyü olduğu anlaşılmıştır.
5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun Geçici - 2. maddesinde, İstanbul ve Kocaeli İllerinde mülki sınırla Büyükşehir Belediyesi sınırının aynı olduğu belirtilmiş, diğer Büyükşehir Belediyelerinde ise, mevcut valilik binası merkez kabul edilerek, nüfusa göre değişen uzunlukta yarıçapı değişen dairenin sınırının Büyükşehir Belediyesinin sınırını oluşturacağı hükme bağlanmıştır.
Aynı madde ile, bu sınırlar içinde kalan ilçelerin Büyükşehir İlçe Belediyesi, beldelerin ilk kademe belediyesi haline geleceği ifade edilmiş, aynı sınırlar içinde kalan köylerin tüzel kişiliğinin sona ererek mahalleye dönüşeceği, bu yeni mahallelerin katılacağı ilçe veya ilk kademe belediyelerinin büyükşehir belediye meclisince tesbit edileceği, ancak orman köylerinin tüzel kişiliğinin devam edeceği belirtilmiş bulunmaktadır. Ormanlarla ilgili diğer yasa hükümleri saklı tutularak, bu köyler imar bakımından Büyükşehir Belediyesinin mücavir alanı sayılmış, su ve kanalizasyon hizmetleri de büyükşehir belediyesine verilmiştir.
Görüldüğü üzere, yukarıda anlatılan sınırlar içinde kalan orman köylerini, Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı haline getiren düzenleme ile bu köylerin tüzel kişiliği korunmuş, bu yerlerin büyükşehir belediyesi ile ilişkisi, imar mevzuatı ile su ve kanalizasyon hizmetleri olarak sınırlandırılmıştır.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 5. maddesinde; mücavir alan, “İmar Mevzuatı bakımından belediyelerin kontrol ve sorumluluğu altına verilen alanlar” olarak tanımlanmış, aynı Yasanın 45. maddesinde de, mücavir alanın ilgili belediye sınırına bitişik olmasının gerekmediği, bu alanların köyleri de ihtiva edebileceği belirtilmiş bulunmaktadır.
Bu açıklamalardan anlaşılacağı gibi, 5216 sayılı Yasanın geçici maddesi uyarınca imar yetkileri çeşitli alt kademe ve ilçe belediyelerine devredilen orman köylerinin, mücavir alan içinde kalmakla beraber, köy niteliği ve tüzel kişiliği devam ettiğinden, bu yerlerde kayıtlı seçmenlerin belediye seçimlerinde oy kullanmalarına olanak bulunmadığının kabulü gerekmektedir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İstanbul Büyükşehir Belediyesi mücavir alanı haline gelen ve bu belediyenin sınırları içinde kalan orman köylerindeki seçmenlerin belde, ilçe ve büyükşehir belediyesi seçimlerinde oy kullanmalarına olanak bulunmadığına,
2- Karar örneğinin Silivri İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına ve Salih AKDERE’ye gönderilmesine,
23/02/2008 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy