Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 122)
Karar No: 33 
Kurulumuz Başkanlığına Mehmet GÖRGÜLÜ vekilleri Av. Yahya DEMİRKOL ve Av. Murat TOPRAK tarafından birlikte imzalanıp verilen ve sonuçta Şanlıurfa İli Selçuklu Mahallesi muhtar seçiminin ertelenmesi istemini içeren dilekçe incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Seçimin ertelenmesi yolundaki istem; sandık seçmen listelerinin güncelleştirilmesi sırasında yapılan usulsüzlüklerin bu konudaki ceza yargılaması sonucu ortaya çıkacağından, seçimin gerçekleşmesi durumunda haksız sonuçların oluşacağı gerekçesine dayandırılmaktadır.
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 122. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, seçmen listelerine itirazlar ilçe seçim kurulu başkanına yapılacak ve kesin olarak karara bağlanacaktır.
Askı süresi sonunda veya bu süre içinde yapılacak itirazlar karara bağlandıktan sonra kesinleşecek seçmen listelerinin yapılacak seçimlerde esas alınacağı ise kuşkusuzdur.
Bu durumda, ilçe seçim kurulu başkanınca kesinleştirilen seçmen listeleriyle ilgili olarak öne sürülen bazı savlar nedeniyle konunun adli yargı yerlerine iletilmesi ve ceza kovuşturması yapılması, seçimlerin ertelenmesinin bir nedeni olamaz. Seçmen listelerinin güncelleştirilmesi ve böylece önceden duyurulan seçimler için kesinleştirilmesi aşamalarının, seçim suçları yönündeki suçlama ve kovuşturmalardan ayrı gelişen bir süreç olduğunda kuşku yoktur.
Başka bir aktarımla, konuyla ilgili yasal yöntem gereği askıya çıkarılıp, olası itirazlar değerlendirilerek belli bir süre içinde kesinleştirilmiş olan seçmen listelerinin, gene belli bir tarihte yapılması gereken seçimlerin ön aşamasını oluşturduğu kuşkusuzdur. Bu süreç geçildikten sonra seçimlerin yapılması doğal olup, seçimden önceki evrelerle ilgili ve seçmen listelerinin kesinleşmesi olgusunu değiştiremeyecek olan kimi suçlama ve yargılamaların, kamu düzenine ilişkin seçimin gerçekleştirilmesi aşamasını önlemeyecektir.
Aktarılan bu hukuksal sonuç karşısında, itirazın işin esasına girilmeden reddedilmesi gerekmektedir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın inceleme olanağı bulunmadığından reddine,
2 - Kararın bir örneğinin Şanlıurfa İl ve Şanlıurfa 3. Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlıklarına ve itiraz edene gönderilmesine,
22.01.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy