Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49)
Karar No: 533 
Pendik Şoförler Odası Üyeleri Cengiz KILIÇ ve Emsal YILDIZ tarafından müştereken imzalanarak Kurulumuz Başkanlığına gönderilen bila tarihli dilekçede; Pendik Esnaf Odaları Başkanı olan Bilal GÜNDOĞDU’nun aynı zamanda Pendik Şoförler ve Otomobilciler Odası seçimlerinde de yönetim kuruluna aday olduğu ve yönetim kuruluna seçildiği ve odanın 2. başkanlığını yürüttüğü, aynı kişinin hem Esnaf Odaları Başkanlığı hem de Şoförler Odası Yönetim Kurulu üyesi olmasının yasaya aykırılık teşkil ettiği belirtilerek, iki kurulda görev yapan Bilal GÜNDOĞDU hakkında gerekli yasal işlemin yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 49. maddesinin 11. fıkrasında; ”Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hakim tarafından birleştirilir. Tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak ve ilgili meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkar sayfasında yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır...” hükmüne yer verilmiştir.
Yukarıda belirtildiği üzere, oda organ seçimleriyle ilgili olarak itirazın öncelikle 5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 49. maddesi gereği yetkili ve görevli olan Pendik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına verilmesi ve bu kurul başkanlığınca da gerekli kararın alınması ön koşul olmasına karşın, yetkili ve görevli kılınan ilk kademe olan İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına itiraz dilekçesinde belirtilen konu hakkında herhangi bir müracaatta bulunulmadığı ve mercii atlanmak suretiyle doğrudan Kurulumuz Başkanlığına itirazda bulunulduğu anlaşılmaktadır.
Bu nedenle, merci atlanmak suretiyle yapılan itirazın reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- Merci atlanmak suretiyle yapılan itirazın reddine,
2- Karar örneğinin Cengiz KILIÇ ve Emsal YILDIZ’a ve bilgi için Pendik İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
24.12.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy