Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 67, 79) (298 S. K. m. 9, 32) (Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmelik m. 15)
Karar No: 361
Karar Tarihi: 12.09.2013 
Kurulumuz Başkanlığına Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından gönderilen 29/8/2013 tarihli, 68 sayılı yazıda; Başkanlıklarınca Kaymakamlık makamı ile yapılan yazışma sorunu ile ilgili 29/8/2013 tarihli tutanakta; Yüksek Seçim Kurulunun 2/7/2013 tarihli 2013/249 sayılı kararı gereğince 12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulmasına ait olup, 12 Eylül 2012 tarihinde yasal saklama süresini dolduran ve 12 Haziran 2011 tarihinde yapılan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerine ait olup, 12 Haziran 2013 tarihinde yasal saklama süresini dolduran seçim evrakları ile saklama süresi 3 aylık süreye tabi olan siyasi partiler kongre seçimleri ve meslek kuruluşları organ seçimlerine ait saklama süresi dolan seçim evraklarının Devlet Malzeme Ofisi, Eskişehir Bölge Müdürlüğüne teslim edilmesi için araç temin edilmesi istemiyle Mihalıççık Kaymakamlık Makamına yazılan 27/8/2013 tarihli, 67 sayılı yazıda ‘rica olunur’ içeren cümlenin yazışma kurallarına uymadığı gerekçesiyle sözlü olarak kabul edilmeyerek yazının iade edildiği, iade edilen yazının ‘arz ve rica olunur’ şeklinde düzeltilerek yeniden gönderildiği, ikinci kez gönderilen Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının yazısının üzerine el yazısı ile ‘Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığının bir mahkeme ve yargı organı olmadığı, ayrıca Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının bir ilçe teşkilatı olduğu ve bu sebeplerle ‘arz ve rica olunur’ içeren cümlenin de yazışma kurallarına uymadığı belirtilerek ikinci kez geri çevrildiği, daha önce yapılan yazışmaların incelenmesi sonucunda, ‘rica olunur’ ya da ‘arz ve rica olunur’ şeklinde yazışma yapıldığı ve herhangi bir sorun ile karşılaşılmadığı, doğru yazışma kuralı hakkında görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Bilindiği üzere;
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın;
“Başlangıç” bölümünde;
“…Kuvvetler ayrımının, Devlet organları arasında üstünlük sıralaması anlamına gelmeyip, belli Devlet yetki ve görevlerinin kullanılmasından ibaret ve bununla sınırlı medenî bir işbölümü ve işbirliği olduğu ve üstünlüğün ancak Anayasa ve kanunlarda bulunduğu;…”
“Egemenlik” kenar başlıklı 67'nci maddesinde;
“Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliğini, anayasanın koyduğu esaslara göre yetkili organları eliyle kullanır. Egemenliğin kullanılması, hiçbir surette hiçbir kişiye, zümreye veya sınıfa bırakılmaz. Hiçbir kimse veya organ kaynağını anayasadan almayan bir Devlet yetkisi kullanamaz.”
“Seçimlerin genel yönetim ve denetimi” kenar başlıklı 79’uncu maddesinde;
“Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.
Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzluklar, şikâyet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.
Yüksek Seçim Kurulunun ve diğer seçim kurullarının görev ve yetkileri kanunla düzenlenir.”
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun;
9 uncu maddesinde;
“Seçim işleri, seçim kurullarınca yürütülür.
Valiler, kaymakamlar, belediye başkanları, muhtarlar ve bütün kamu görevlileri her türlü seçim işleri ve seçmen kütükleri yazımında, seçim kurullarının istediği bilgileri ve belgeleri, gecikmeden, süresinde ve doğru olarak göndermeye mecburdur."
32 nci maddesinde;
“Seçmen kütüğünün kurulması, güncelleştirilmesi ve bundan elde edilecek liste, çizelge ve diğer malzemenin gerekli yerlere ulaştırılması ve dağıtılması için, Yüksek Seçim Kurulunca alınacak kararlar bütün kamu kuruluşlarını ve görevlilerini bağlar.
Yazım ve denetleme işlerinde görevlendirileceklerin ödev ve yetkileriyle yazım hazırlıkları, yazım ve denetimin yapılış ve yazım ve denetim formlarının şekilleri ve bunların ne gibi bilgileri taşıyacağı, ne suretle doldurulacağı, yazımda, denetlemede ve sürekli ara çalışmalarda ne cins evrak kullanılacağı, evrakın teslimi, yazımın denetlenmesi ilke, yöntem ve kuralları Yüksek Seçim Kurulunca belirtilir.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Ayrıca 18/10/2004 tarihli Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesinin sonuncu fıkrası; “ Alt makama yazılan yazılar "Rica ederim.", üst ve aynı düzey makamlara yazılan yazılar "Arz ederim.", üst ve alt makamlara dağıtımlı olarak yazılan yazılar "Arz ve rica ederim." biçiminde bitirilir.” şeklinde düzenlenmiştir.
Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Mihalıççık Kaymakamlığı arasında seçim işlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak yapılacak yazışmalarda 298 sayılı Kanunun 9. ve 32. maddeleri ve 18/10/2004 tarihli Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesinin son fıkrası uyarınca karşılıklı olarak "arz ederim" biçiminde bitirilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilmesine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Mihalıççık Kaymakamlığı arasında seçim işlerinin yürütülmesi ile ilgili olarak yapılacak yazışmalarda 298 sayılı Kanunun 9. ve 32. maddeleri ve 18/10/2004 tarihli Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Esas ve Usuller Hakkında Yönetmeliğin 15. maddesinin son fıkrası uyarınca karşılıklı arz edilmesi gerektiği yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Mihalıççık İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile bilgi ve teşkilata duyurulması için İçişleri Bakanlığına gönderilmesine,
3- Kararın bir örneğinin Kurulun iç ve dış portalına konulmasına 12/09/2013 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy