Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(5362 S. K. m. 49) (298 S. K. m. 102) (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik m. 19, 20)

 

Karar No: 65

 

KARAR

 

…… İl Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla Kurulumuz Başkanlığına gönderilen …… ait ……tarihli dilekçede; ……tarihinde yapılan …… Pazarcılar Esnaf Odası Seçimine ilişkin olarak, seçimde oy kullanan ……ve ……imzalarının seçim görevlileri tarafından listede farklı yerlere attırıldığı, ……'ın imza yerinde başka bir kişinin imzasının bulunduğu, oy kabinlerinin gizli oy kullanma hükümlerine aykırılık teşkil edecek şekilde kurulduğu, seçim görevlilerince delegelere her adaya ait birer oy pusulası ve zarfın verilmesi gerekirken bütün oy pusulalarının oy kabinlerine konulduğu, bu durum sonucunda bazı zarflarda oy pusulalarının yapışması sonucu bir zarftan aynı adaya ait iki adet oy pusulası çıktığı ve söz konusu oyların geçersiz sayıldığı, ancak seçim görevlilerinin ihmalinden kaynaklı hatanın başkan adaylarına ve seçmenlere yüklenemeyeceği, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Organ Seçimleri Hakkında Yönetmelik'in 19 ve 20'inci maddeleri uyarınca söz konusu oyların geçerli sayılması gerektiği, bu yönde yapılan itirazın ise …… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının …… tarihli ve ……sayılı kararı ile reddedildiği belirtilerek, tam kanunsuzluk nedeniyle seçimin iptal edilerek yenilenmesine, mümkün olmadığı takdirde aynı zarf içerisinde birden fazla aynı adaya ait oy pusulası bulunan zarflardaki oyların geçerli sayılmasına karar verilmesi istenilmiş olmakla konu incelendi.

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu'nun "Organ ve yönetim kurulu başkanlarının seçimleri" başlıklı 49'uncu maddesinin;

 

Birinci fıkrasında; "Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi tek dereceli olarak, yargı gözetiminde gizli oyla ve açık tasnifle yapılır."

 

Dokuzuncu fıkrasında; "Oy verme işlemi genel kurul görüşmelerinden sonra başlar ve saat 17:00'ye kadar, gizli oy açık tasnif esaslarıyla devam eder. Seçim süresi sona erdiği halde sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen üyeler de oylarını kullanırlar. Listede adı yazılı bulunmayan üye oy kullanamaz. Oylar oy verenin kimliğinin resmî bir kuruluşça verilen belge ile kanıtlanmasından ve listedeki isminin karşısındaki yerin imzalanmasından sonra kullanılır. Oylar, asıl ve yedek üyeler belirtilerek her türlü şekilde düzenlenen oy pusulalarının, üzerinde ilçe seçim kurulu mührü bulunan ve oy verme sırasında sandık kurulu başkanı tarafından verilecek zarflara konulmak suretiyle kullanılır. Bunların dışındaki zarflara konulan oylar geçersiz sayılır. Adaylar asıl ve yedek üye olarak liste halinde seçime girerlerse, tasnif sonunda en fazla oy alan listedeki asıl adaylar asıl, yedek adaylar da yedek olarak seçimi kazanmış olurlar. Liste içindeki oylara göre üyeler sıralanır."

 

On birinci fıkrasında; "Seçim süresinin sonunda seçim sonuçları tutanakla tespit edilip sandık kurulu başkan ve üyeleri tarafından imzalanır. Birden fazla sandık bulunması halinde tutanaklar ile elektronik ortamda kullanılan oylar hâkim tarafından birleştirilir. Tutanakların birer örneği seçim yerinde asılmak ve ilgili meslek kuruluşunun Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr sayfasında yayınlanmak suretiyle geçici seçim sonuçları ilan edilir. Kullanılan oylar ve diğer belgeler tutanağın bir örneği ile birlikte üç ay süreyle saklanmak üzere ilçe seçim kurulu başkanlığına verilir. Seçimin devamı sırasında yapılan işlemler ile tutanakların düzenlenmesinden itibaren iki gün içinde seçim sonuçlarına yapılacak itirazlar hâkim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ve itirazların karara bağlanmasından hemen sonra hâkim, yukarıdaki hükümlere göre kesin sonuçları ilan eder. Seçim sonuçları üst kuruluşlara ve Bakanlığa bildirilir." ... hükümleri yer almaktadır.

 

Söz konusu madde içeriğinden de anlaşılacağı üzere organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine ilçe seçim kurulu başkanı hakim tarafından verilen kararın kesin olduğu açıktır.

 

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunu'nun “Hesaba katılan ve katılmayan oy pusulaları” başlıklı 102'inci maddesinin üçüncü fıkrasında;"...Bir zarfta tek oy pusulası kullanılan seçimlerde, zarfın içerisinden o seçim türüne ait oy pusulasının dışında, aynı veya başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkmış olması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbiri hesaba katılmaz.” hükmü yer almaktadır.

 

Dosya muhteviyatının incelenmesinden; …… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının ……tarihli ve ……sayılı kararı ile ……tarihinde yapılan …… Pazarcılar Esnaf Odası Seçiminde oy kullandırma işlemlerinin, 298 sayılı Kanun'da yer alan hükümler çerçevesinde "kapalı oy verme yeri içerisi dışarıdan gözetlenmeyecek ve oy pusulasını seçmenin inceleyip zarflayabileceği şekilde ve nitelikte" olacak şekilde yapıldığı, ayrıca seçmenlerin seçim sonuçlarını güvenle alabilmeleri için adaylara ait her sandık başına bir müşahit bırakılmak suretiyle oy sayım ve dökümlerinin yapıldığı, ……'ın seçmen listesinde 772'nci sırada olmasına rağmen 872 sıra numarasına sehven imzasının alındığı ve oyunu kullandığı, isminin karşısına sandık kurulunca şerh düşüldüğü, 772'nci sırada ise …… isimli seçmene oy kullandırıldığı, bu nedenle oy kaybına neden olunmadığının seçmen listesi incelenmesinde tespit edildiği, ayrıca delege listesinde …… isimli bir seçmenin olmadığının tespit edildiği, 5362 sayılı Kanun'da organ seçimlerine ilişkin bir düzenlenmenin bulunmadığı, bu nedenle organ seçimlerinde 298 sayılı Kanun hükümlerinin uygulanması gerektiği, anılan Kanun'un 102/3 maddesine göre bir zarfta tek oy pusulası kullanılan seçimlerde zarfın içerisinde o seçim türüne ait oy pusulasının dışında, aynı veya başka bir seçim türüne ait oy pusulası çıkması halinde, bu zarftan çıkan oy pusulalarının hiçbirinin hesaba katılmayacağının belirtildiği, bu yönde daha önce verilen Yüksek Seçim Kurulu kararları da bulunduğundan ……'ın itirazının yerinde olmadığının anlaşıldığı, seçim sonuçlarına etki edecek herhangi bir usulsüzlük bulunmadığından ve iddiaların somut delillere dayanmadığından oyların yeniden sayılmasına ilişkin itirazın reddine karar verildiği anlaşılmaktadır.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; 27.01.2022 tarihinde yapılan …… Pazarcılar Esnaf Odası Seçimine ilişkin olarak verilen …… İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının …… tarihli ve ……sayılı kararı kesin olduğundan ve tam kanunsuzluk hali bulunmadığından, talebin kesinlik nedeniyle reddine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Açıklanan gerekçelerle;

 

1- Tam kanunsuzluk hali bulunmadığından talebin KESİNLİK NEDENİYLE REDDİNE,

 

2- Karar örneğinin ……'a tebliğ ve bilgi için …… İl Seçim Kurulu Başkanlığına ve ……İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02.02.2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy