Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (298 S. K. m. 1, 14) (6023 S. K. Ek m. 3)
Karar No: 201 
Van Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığı ile Kurulumuz Başkanlığına Dr. Ayfer BOSTAN, Dr. Mehmet YAMAN ve Dr. Fügen POLAT tarafından imzalanarak gönderilen 16/05/2006 tarihli ayrı ayrı dilekçelerde; 06 - 07 Mayıs 2006 tarihinde yapılan Türk Tabipler Birliği Van Tabipler Odası Kongresinde usulsüzlükler bulunduğu, organ üye sayısından fazla olarak kullanılmış oyların geçerli, eksik olarak kullanılan oyların geçersiz sayılmasının hukuka aykırılığından dolayı Van Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına yapmış oldukları itiraz üzerine yeniden sayım yapılmasına 10/05/2006 tarih ve 2006/13 sayı ile karar verildiği, oy sayım ve dökümünün aleniyet ilkesine aykırı yapıldığı, oy sayımı sırasında İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından görevlendirilenlerden başkasının içeriye alınmadığı, kapalı bir odada oyların sayımının yapıldığı, oy sayımında içeride bulunma istemlerinin ise sözlü olarak reddedildiği, ayrıca söz konusu kararda organ sayısından daha fazla ismin yazıldığı oy pusulalarının, sıralamanın başındaki asıl üye sayısı kadar ismin tercih edilmiş olduğu şeklinde yorumlanarak geçerli sayıldığı ve seçim sonucunun buna göre ilan edildiği, üye sayısından fazla tercihte bulunulan oy pusulalarında sadece üstte yazıldığı için bir kısım adaylara üstünlük tanınmasının geçerli bir dayanağı bulunmadığı, oy pusulasında seçilen aday isimleri dışında herhangi bir işaret ya da ibarenin bulunması durumunda anılan oy pusulasının geçersiz sayıldığına göre organı oluşturan üye sayısından daha çok ismin bulunduğu oy pusulalarının da geçersiz sayılması gerektiği, seçim sonucuna bakıldığında ise asıl ve yedek üye kabul edilenlerin arasındaki oy sayılarının çok yakın olduğu belirtilerek, Van Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen 10/05/2006 tarihli ve 2006/13 sayılı kararın hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kaldırılarak, seçim sonuçlarının Anayasa’ya uygun biçimde açık sayım sonucunda yeniden tespit edilerek belirlenmesine karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine hâkimin vereceği kararın kesin olduğu, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanununun Ek - 3. maddesinde hüküm altına alınmıştır.
Van Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanı da itirazları inceleyerek 10/05/2006 tarihli ve 2006/13 sayılı kararı ile kesin olarak karara bağlamıştır.
Yüksek Seçim Kurulunun görev ve yetkileri Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79 uncu ve 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 14 üncü maddelerinde açıkça belirlenmiş ve uygulama alanı da, aynı Kanunun 1 inci maddesinde sayılan seçimlerle sınırlandırılmıştır. 298 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde sözü edilenler dışında kalan ve fakat yargı gözetimi altında yapılması öngörülen diğer seçimler için özel kanunların da Yüksek Seçim Kuruluna görev ve yetki veren açık bir hüküm de mevcut değildir.
Somut olayda Kurulumuzca resen inceleme yapılmasını gerektiren tam kanunsuzluk teşkil edecek bir uygulamaya da rastlanmamıştır.
O halde, 07/06/2006 tarihinde yargı gözetimi altında yapılan Van Tabip Odası organ seçimlerine yapılan itirazın, kesinlik nedeniyle reddi gerekir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- İtirazın kesinlik nedeniyle reddine,
2- Karar örneğinin Van Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile itirazda bulunan Dr. Ayfer BOSTAN, Dr. Mehmet YAMAN ve Dr. Fügen POLAT’a gönderilmesine,
27/05/2006 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy