Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79) (2972 S. K. m. 9)
Karar No: 235
Kurulumuz Başkanlığına Ulukışla İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 18.04.2000 günlü, 2000/48 sayılı yazıda; 18.04.1999 tarihinde yapılan seçimde İlçeleri Darboğaz Beldesi Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet CAN’ın Türk Vatandaşlığını kaybettiği ve Federal Alman Vatandaşlığına geçtiğinin Ulukışla Kaymakamlığınca Başkanlıklarına bildirildiğinden, bu konuda bir karar verilerek Başkanlıklarına bilgi verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili iddia ve itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev ve tam kanunsuzluk hali sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
İddia, 18.04.1999 tarihinde yapılan seçimde Niğde İli Ulukışla İlçesi Darboğaz Beldesi Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet CAN’ın, Federal Alman Vatandaşlığına geçtiğinden Türk Vatandaşlığından çıkarıldığı ve bu nedenle seçilme yeterliğini kaybettiğine ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağı 2972 sayılı Kanunun 9 uncu maddesidir. Anılan maddede ise, belediye başkanlığına seçilebilmek için Türk Vatandaşı olma şartı getirilmiştir.
Ancak, Anayasanın 79 uncu maddesinde tanımlandığı üzere tam kanunsuzluk halinin seçimden önce oluşmuş olması seçim kurullarını ilgilendirdiği gibi seçimden önce olup da tutanağın kesinleşmesinden sonra ortaya çıkan tam kanunsuzluk halinin ise anılan 79 uncu madde uyarınca Yüksek Seçim Kurulunca değerlendirilip gerekli kararın verileceği kurala bağlanmıştır.
Olayda, Darboğaz Beldesi Belediye Başkanlığına seçilen Ahmet CAN’a ait olan ve Kurulumuz Başkanlığına gönderilen Mernis Türk Vatandaşlığının Kaybı - Çıkma - Çıkarılma Bildirim Formunda adı geçen kişinin 31.08.1998 tarih ve 98/11666 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile vatandaşlıktan çıkma izni verildiği ve çıkma belgesini ise 21.09.1999 tarihinde teslim alarak bu tarihte Türk Vatandaşlığını kaybettiği tespit edilmiş olup, bu durum nüfus idaresinden alınan nüfus kütüğünden de anlaşılmaktadır.
Türk Vatandaşlığının kaybedilmesi seçildikten sonraya rastladığından konunun incelenmesi ilgili mercilere ait olup, yukarıda belirtildiği üzere ortaya çıkan tam kanunsuzluk halinin değerlendirilmesi Yüksek Seçim Kurulunun görevi dışındadır.
Bu nedenle, seçimden sonra hasıl olan durumun değerlendirilmesi ve gereken işlemin yapılması idari makamların görev ve yetkisine dahil olup, bu konuda seçim hukuku yönünden yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.
O halde, itirazın görev yönünden reddine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın reddine,
2 - Karar örneğinin Ulukışla İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Ulukışla Kaymakamlığına ve Ahmet CAN’a gönderilmesine,
22.04.2000 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy