Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2972 S. K. m. 31) 
Karar No: 1476 
Kurulumuz Başkanlığına, Sabit ÇERİ tarafından gönderilen 05.04.2004 tarihli dilekçede; Şanlıurfa İli Harran İlçesi Öncüler Köyünde 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde muhtar seçilen Mehmet ATLI’nın okuma-yazma bilmediği, ihtiyar meclisi üyelerinden İbrahim BAŞAK isimli kişinin köyde ikamet etmediğinden bahisle, gereğinin yapılması istenilmiş, Kurulumuzca verilen 10.04.2004 günlü, 1160 sayılı ara kararımız ile istenen bilgi ve belgeler Harran İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca 16.04.2004 günlü, 2004/137 sayılı yazısı ile gönderilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalle İdareler İle Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Hakkında Kanunun muhtar ve ihtiyar meclisi ile ihtiyar heyet üyeliği seçimlerini düzenleyen 31 inci maddesinde “en az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk Vatandaşının bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer Kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebileceği” hükmü yer almaktadır.
İstek, Harran İlçesi Öncüler Köyü muhtarlığına seçilen Mehmet ATLI’nın okur-yazar olmadığına ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağı belirgin olarak 2972 sayılı Kanunun 31 inci maddesidir. Anılan madde hükmüne göre de muhtar seçilebilmek için sayılan diğer koşulların yanında okuma-yazma bilmenin zorunlu olduğu vurgulanmıştır.
İstek konusu olayda Öncüler Köyü muhtarlığına seçilen Mehmet ATLI’nın okur-yazar olduğuna ilişkin Yetişkinler Eğitimi İlkokul Bitirme Diploması bulunduğu ara kararımıza cevaben Kurulumuz Başkanlığına Harran İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 16.04.2004 gün ve 2004/137 sayılı yazı ve eklerinin incelenmesi ile adı geçenin savunmasından açıkça anlaşılmaktadır. Hal böyle olunca Harran İlçesi Öncüler Köyü muhtarlığına seçilen Mehmet ATLI’nın 2972 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin öngördüğü koşula sahip olduğu açık-seçiktir.
O halde, Mehmet ATLI’nın seçilme yeterliğine sahip olması nedeniyle itirazın bu yönden reddine karar verilmelidir.
Ayrıca, Harran İlçe Seçim Kurulunca Harran İlçe Jandarma Komutanlığına yaptırılan araştırma sonucunda tanzim edilen 15.04.2004 tarihli tutanakta; Öncüler Köyü İhtiyar Meclisi Üyeliğine seçilen İbrahim BAŞAK’ın anılan köyde ikamet etmediği ve Konutta Kalanlara Ait Kimlik Bildiriminin de olmadığı belirtilmiştir.
O halde, Öncüler Köyü İhtiyar Meclisi Üyeliğine seçilen İbrahim BAŞAK’ın aynı köyde ikamet etmediğinden, 2972 sayılı Kanunun 31. maddesi uyarınca tam kanunsuzluk hali kapsamında değerlendirilerek mazbatasının iptal edilmesine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Mehmet ATLI’nın seçilme yeterliğine sahip olması nedeniyle itirazın bu yönden reddine,
2 - Öncüler Köyü İhtiyar Meclisi Üyeliğine seçilen İbrahim BAŞAK aynı köyde ikamet etmediğinden, 2972 sayılı Kanunun 31. maddesi uyarınca tam kanunsuzluk hali kapsamında değerlendirilerek mazbatasının iptal edilmesine,
3 - Karar örneğinin gereği için Harran İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile bilgi için itirazda bulunan Sabit ÇERİ’ye, İbrahim BAŞAK ve Mehmet ATLI’ya gönderilmesine,
20.04.2004 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy