Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 108)
Karar No: 934
Karar Tarihi: 09/06/2011 
Kepez 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 9/6/2011 tarihli, 133 sayılı yazıda; Antalya Valiliğinin 9/6/2011 tarihli B.05.4.VLK.4.07.03.00/516/12670 sayılı yazısı ile 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan XXIV. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinde, oy verme saatinden sonra seçim sandıklarının takip edilerek İlçe Seçim Kuruluna ulaşan sandık sonuçlarının tek tek alınarak Valiliğe bildirilmesi için, Valilik görevlilerinin İlçe Seçim Kurulunda hazır bulunacakları ve seçim sonuçlarının Valilik tarafından oluşturulan hareket merkezine bildirilmesi istenildiği, Antalya Valiliğince görevlendirilen şahıslara sandık sonuçlarının seçim günü verilip verilmeyeceği hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek; 
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 108. maddesinin;
Birinci fıkrasında; “Sandık kurullarından gelen sonuç tutanaklarının, ilçe seçim kurullarınca birleştirilmesi ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemleri, açık ve aralıksız olarak yapılır.”
İkinci fıkrasında; “İlçe seçim kurulunun yapacağı sayım, döküm ve birleştirme işlemleri sırasında, siyasi partilerin aday ve müşahitleri ve bağımsız adaylar ve müşahitleri ile ilçe seçim kurullarındaki siyasi parti temsilcileri istedikleri takdirde hazır bulunurlar. Hazır bulunan bağımsız aday ve müşahitleri üçten fazla olursa ad çekilerek, adı ilk çıkanlardan üçü bu işlemleri takip etmek üzere kalabilirler. Siyasi parti aday ve müşahitleri için ad çekme yapılmaz. Bu işlemlerde hazır bulunanlara, birleştirme iş ve işlemlerini yakından takip edebilecekleri bir yer ayrılır.”
Altıncı fıkrasında; “Birleşik oy pusulası kullanılan seçimlerde, ilçe birleştirme tutanağı imzalanmadan önce, birleştirmesi yapılan sandık sonuç tutanaklarındaki bilgilerin tamamını gösterir bir döküm cetveli, ilçe seçim kurulunun siyasi partili üyelerine de birer nüsha çoğaltılarak verildikten sonra, o tutanakta birleştirmesi yapılan sandık sonuç tutanaklarında, siyasi parti ve bağımsız adayların aldıkları oy sayıları, ilçe seçim kurulunda, başkanın görevlendireceği memur üyelerden biri tarafından, birleştirme tutanağındaki sıraya göre, yüksek sesle okunmak suretiyle, ilçe birleştirme tutanağına işlenen oy sayılarında yanlışlık olup olmadığı denetlenir. İlçe seçim kurullarında yeterli imkan olması halinde denetim işlemi hazır bulunanların izleyebileceği şekilde görüntülü olarak cihazlarla yayınlanabilir.”
Onuncu fıkrasında; “İlçe birleştirme tutanak özeti ile denetim tutanağının imzalı ve mühürlü birer sureti, ilçe seçim kurulu başkanınca, kurulun siyasi partili üyelerine imza karşılığı verilir. Ayrıca, ilan süresi içinde yazılı talepte bulunan ve o seçim çevresinde seçime katılan siyasi parti ilçe başkanlıklarına ve bağımsız adaylara da bir defaya mahsus olmak üzere imza karşılığı verilir.”
Onbirinci fıkrasında ise; “Birden çok ilçe seçim kurulu bulunan ilçelerde, her ilçe seçim kurulu, kendisine bağlı bulunan sandık kurullarından gelen sandık sonuç tutanaklarını, yukarıda belirtilen usule göre birleştirdikten sonra, düzenleyeceği denetim ve birleştirme tutanak özetinin onaylı birer suretini, bir numaralı ilçe seçim kuruluna teslim eder. Birinci ilçe seçim kurulu, aldığı bu tutanaklardaki sonuçları, kendi düzenlediği özel tutanağa, sütun başlıkları altına toplam sayıları yazmak suretiyle veya ayrı bir tutanak düzenleyerek birleştirme işlemini yapar. Birinci ilçe seçim kurulunun düzenleyeceği ilçe birleştirme tutanak özetinin ilanı ve siyasi parti ve adaylara verilmesi hususunda da yukarıdaki fıkraya göre işlem yapılır.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Antalya Valililiğinin 9/6/2011 tarihli, 12670 sayılı yazısının incelenmesinden; 12 Haziran 2011 tarihinde yapılacak olan Milletvekili Genel Seçiminde oy verme saatinden sonra seçim sandıkları takip edilerek her saat başı ilçe seçim kurullarına gelen sandık sayılarının valiliklerince oluşturulan seçim harekat merkezine bildirileceğinin bildirildiği,
Oysa ki; Kepez 2. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığının ilgili yazısında sandık sonuçlarının seçim günü Antalya Valiliğince görevlendirilen şahıslara verilip verilemeyeceği hususunun sorulduğu,
anlaşılmıştır.
Kurulumuzca tereddüde düşülen husus hakkında yapılan değerlendirme neticesinde; 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 108. maddesinde; seçim sonuçlarının ilçe seçim kurullarınca birleştirilmesi ve denetlenmesine dair hükümler düzenlenmiş olup, seçim sonuçlarının verileceği kimseler arasında belirtilen idare sayılmadığından Antalya Valiliğince görevlendirilen şahıslara seçim sonuçlarının verilmeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1- 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 108. maddesinde; seçim sonuçlarının ilçe seçim kurullarınca birleştirilmesi ve denetlenmesine dair hükümler düzenlenmiş olup, seçim sonuçlarının verileceği kimseler arasında belirtilen idare sayılmadığından Antalya Valiliğince görevlendirilen şahıslara seçim sonuçlarının verilmeyeceğine,
2- Karar örneğinin İçişleri Bakanlığı aracılığıyla Valilikler, Kaymakamlıklara, Kepez 2.İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına il-ilçe seçim kurulu başkanlıklarına iç-mail olarak gönderilmesi ve Kurulumuz www.ysk.gov.tr adresinde yayımlanması için Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğüne gönderilmesine, 9/6/2011 tarihinde oy çokluğuyla karar verildi.
KARŞI OY
Antalya Valiliğinin 9/6/2011 ve 12670 sayılı yazısında görevlendirilen kişilerin görevlerinin ilçe seçim kurullarına gelen sandıklarının sayılarının 45’er dakikalık süreler halinde valiliğe bildirilmesi şeklinde olduğundan, bu görevlendirmenin ve istenilen sandık sayılarının 298 sayılı Kanunun 108. maddesi kapsamına girmediği düşüncesi ile Yüksek Kurulun kararına katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy