Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (2972 S. K. m. 31)
Karar No: 267
Erciş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 24/05/2006 tarihli, C.05.0.SKB.4.65.06.199/67 sayılı yazıda; Van İli Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarı Salih ULTAR’ın okur - yazar olmadığının Erciş Kaymakamlığınca bildirildiği belirtilerek, adı geçen muhtar hakkında ne gibi bir işlem yapılacağı hususunun bildirilmesi istenilmiş ve Kurulumuzun 03/06/2006 tarih, 218 sayılı ara kararı ile istenen bilgi ve belgeler gelmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının Kanunda öngörülenden küçük olduğu, okur - yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra mevcut tam kanunsuzluk halinin T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
İstek, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde Van İli Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarlığına seçilen Salih ULTAR’ın okur - yazar olmadığından tutanağının iptaline ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağını 2972 sayılı Kanunun 31 inci maddesi oluşturmaktadır. Anılan maddenin muhtar seçilebilmek için öngördüğü koşullardan biri de okur-yazar olmaktır.
Ara kararımıza cevaben gönderilen belgelerin incelenmesinden; Van İli Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarlığına seçilen Salih ULTAR’ın, 16/06/2003 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Çırakçılık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünce verilmiş olan Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesinin bulunduğu anlaşılmaktadır.
Aksi sabit olmadıkça resmi belge niteliğinde olan Eğitim Başarı Belgesi’ne (diplomaya) itibar edilmesi gerekir. Söz konusu belge yetkili merciler tarafından iptal edilmedikçe ilgililerin okuma yazma bildikleri varsayılmalıdır. 
Bu nedenle, Çelebibağı Beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarlığına seçilen Salih ULTAR’ın seçimin yapıldığı tarih itibariyle okur-yazar olduğuna dair 16/06/2003 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünce verilmiş olan Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesinin bulunması nedeniyle itirazın reddine karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Erciş İlçesi Çelebibağı Beldesine bağlı İnönü Mahallesi muhtarlığına seçilen Salih ULTAR’ın seçimin yapıldığı tarih itibariyle okur-yazar olduğuna dair 16/06/2003 tarihli Milli Eğitim Bakanlığı Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğünce verilmiş olan Yetişkinler II. Kademe Eğitim Başarı Belgesinin bulunması nedeniyle itirazın reddine,
2- Karar örneğinin gereği için Erciş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, bilgi için Salih ULTAR’a gönderilmesine,
08/07/2006 tarihinde oyçokluğu ile karar verildi. 
KARŞI OY
Muhtarlığa seçilen kişinin okur-yazar olmadığı, bu nedenle de seçilme yeterliliği bulunmadığından bahisle yapılan itiraz üzerine dosya kurul önüne gelmiştir.
Kurulumuz bu konuyu tam kanunsuzluk hali sayarak resen inceleyip karara bağlamak durumundadır.
Muterizin bu iddiasına karşılık muhtarlığa seçilmiş bulunan Salih ULTAR okuyup yazamadığını, harfleri tanımadığını, İlçe Seçim Kurulu Başkanı hakim ve seçim müdürü huzurunda kabul etmiş, ilgili tutanağı da imzalamıştır.
Seçilene ait bir de Yetişkinler II. Kademe Eğitimi Başarı Belgesi sunulmuştur.
Sınav komisyonu tutanağının tetkikinden Salih ULTAR’ın okuyup yazamadığının tespit edildiği görülmüştür.
T.M.K.nun 6. maddesi gereğince herkes iddiasını ispat ile mükelleftir.
HUMK. nun 92. ve 96. maddelerine göre kabul kesin hükmün sonuçlarını doğurur.
Seçilen, iddiayı kabul etmiştir, şayet iddiayı kabul etmemiş olsa ve sınav komisyonu raporu iddiayı doğrulamasa Kurulumuzun yerleşik içtihatlarına göre mevcut belge, itirazı mesnetsiz kılacak ve itiraz reddedilecekti. Ancak iddia kabul edilmiş, komisyon raporu da iddiayı doğrulamış bulunduğundan ortada anlaşmazlık konusu kalmamıştır. Artık eğitim programı belgesine itibar etmek mümkün değildir.
Bu nedenlerle, itirazın reddine ilişkin çoğunluk görüşüne iştirak etmiyoruz.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy