Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 79, Geç. m. 19) 
Karar No: 896
Karar Tarihi: 30/09/2010 
Kurulumuz Başkanlığına Gebze 1. İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı aracılığıyla Erzincan Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim ÇİFTÇİ tarafından gönderilen 30/09/2010 tarihli dilekçe ve eklerinde; Erzincan Cumhuriyet Savcısı olarak görev yaptığını, Anayasanın 5982 sayılı Kanunla değişik 159. maddesine göre oluşturulacak Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun adli yargıda görevli hakim ve savcıları arasından seçilecek 7 asıl, 4 yedek üyesi için 17/10/2010 tarihinde yapılacak seçimlere esas olmak üzere ilan edilen Erzincan ili Adli Yargı Hakim/Savcı seçmen listesinde adının yer aldığını, ancak geçirdiği bir hastalık nedeniyle Kozyatağı/İstanbul’da bulunan Acıbadem Hastanesinde 11/10/2010 ameliyat olacağını, ayrıca 17/09/2010 tarihinden itibaren istirahat raporunun bulunduğunu, ameliyat sonrasında iyileşme sürecinin de en az bir ay süreceğinin tarafına bildirildiğini, 17/10/2010 tarihinde tarihin de yapılacak seçimler için Erzincan İline gitmesinin mümkün olmadığını, Anayasanın 5982 sayılı Kanunla değişik 159. maddesinde ve Geçici 19. maddede, yapılacak seçimlerde hakim ve savcıların görev yaptıkları ilde oy kullanmalarının zorunlu olduğuna dair bir hüküm bulunmadığını, seçilecek olan Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyelerinin Türkiye genelinde görev yapan hakim ve savcıların oylarının toplamı üzerinden belirleneceğinden, görev yapılan yer dışında bir yerde oy kullanılmasının adaylar arasında haksız bir avantaja sebep olmayacağından, hastalığı sebebiyle bulunduğu Çayırova İlçesinin bağlı olduğu Kocaeli İlinde oy kullanmak istediğini belirterek Kocaeli İli Adli Yargı Hakim/Savcı seçmen listesine kaydının yapılması istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 79. maddesinde; “Seçimler, yargı organlarının genel yönetim ve denetimi altında yapılır.
Seçimlerin başlamasından bitimine kadar, seçimin düzen içinde yönetimi ve dürüstlüğü ile ilgili bütün işlemleri yapma ve yaptırma, seçim süresince ve seçimden sonra seçim konularıyla ilgili bütün yolsuzlukları, şikayet ve itirazları inceleme ve kesin karara bağlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin seçim tutanaklarını ve Cumhurbaşkanlığı seçim tutanaklarını kabul etme görevi Yüksek Seçim Kurulunundur. Yüksek Seçim Kurulunun kararları aleyhine başka bir mercie başvurulamaz.”
Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki 07/05/2010 tarih ve 5982 Sayılı Kanun, Anayasa Mahkemesi’nin 07.07.2010 gün ve 49-87 sayılı kısmi iptal kararı sonrasındaki haliyle 12/09/2010 Pazar günü yapılan halkoylaması sonucu kabul edilerek yürürlüğe girmiştir.
Yüksek Seçim Kurulunun 23/09/2010 tarihli, 2010/851 sayılı kararı ile; Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki 07.05.2010 tarih ve 5982 Sayılı Kanunla Anayasaya eklenen Geçici 19. Maddesinin (d) ve (e) bentleri hükümleri gereği 17 Ekim 2010 tarihinde Adli ve İdari Yargı Hakim ve Savcıları Arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği için Yapılacak Seçimlerde Uygulanacak Takvim ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Bazı Maddelerinde Değişiklik Yapılması Hakkındaki 07.05.2010 tarih ve 5982 Sayılı Kanunla Anayasaya eklenen Geçici 19.Maddesinin (d) ve (e) bentleri hükümleri gereği 17 Ekim 2010 tarihinde Adli ve İdari Yargı Hakim ve Savcıları Arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği için Yapılacak Seçimlerde Uygulanacak Genelge İle Adli ve İdari Yargı Hakim ve Savcıları Arasından Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Üyeliği için Yapılacak Seçimlerde İl Seçim ve Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini gösterir Genelgeler 5982 ve 298 sayılı Kanunlar dayanak alınarak hazırlanmıştır.
Genelgenin onuncu maddesinde;
“Adalet Bakanlığından seçim çevresi esasına göre alınan hakim ve savcı listeleri, Yüksek Seçim Kurulu tarafından soyad alfabe sırasına göre düzenlenerek il seçim kurullarının e-posta adreslerine gönderilir. Bu listelerin kağıt ortamında çıktıları alınarak il seçim kurulları tarafından seçim çevresinde ilan panolarında 29/09/2010 günü askıya çıkarılır. Ayrıca bu durum, Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığınca Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu aracılığıyla ilan ettirilir.
Bu listeler, Yüksek Seçim Kurulunun www.ysk.gov.tr adresindeki web sitesinde bu iş için ayrılan bölümünde yayımlanır.
Askı listeleri; 08 Ekim 2010 Cuma günü saat 17.00'de askıdan indirilir.
Seçmen listelerine itiraz askı süresiyle sınırlıdır. Hakimler ve savcılar kendileriyle ilgili olarak, adaylar ise seçmen listesinin tümüne karşı il seçim kurulu başkanlıklarına doğrudan itiraz edebilirler.
Askı süresi içinde yapılan itirazlar, il seçim kurulunca 10 Ekim 2010 Pazar günü saat: 17.00’ye kadar kesin olarak karara bağlanır ve bu kararlara uygun olarak gerekli kayıt ve düzeltmeler yapılarak seçmen askı listeleri aynı gün kesinleştirilir.
Kesinleşen seçmen listelerinin her sayfası mühürlenir ve il seçim kurulu başkanı tarafından imzalanır. Son sayfanın altına listenin kaç sayfa olduğu ve kaç seçmeni içerdiği yazılarak il seçim kurulu başkanı tarafından onaylanır.
Kesinleşen listeler üzerinde hiçbir değişiklik yapılamaz.
Ancak, kesinleşen askı listelerinde adı yazılı olduğu halde çoğaltılarak sandık kurullarına verilen sandık seçmen listelerinde ismi herhangi bir nedenle yer almayan seçmenlerin, askı listelerinin kesinleşmesine bakılmaksızın, sandık seçmen listelerinin il seçim kurulunda kalan ve sandık kurulu başkanına teslim edilen nüshalarına ilave edilmelerine, il seçim kurulu tarafından karar verilir ve seçmene bu yolda verilecek bir yazı ile sandık kuruluna başvurması ve listeye dahil edilmek suretiyle oy kullanması sağlanır.”
hükümleri yer almaktadır.
23/09/2010 tarihli, 851 sayılı kararımız eki Genelgenin 10. maddesine göre; seçmen listeleri kesinleşmeden önce askı süresi içerisinde görev yerinden başka bir İl’de bulunacak olanların geçerli mazeretlerini belgelendirmek suretiyle, bulunacakları il seçim kurulu başkanlığına müracaat edip seçmen listelerine kayıtlarının yaptırılabileceğine,
Kayıtları gerçekleştiğinde görev yaptıkları ildeki seçmen listelerinden isimlerinin çıkartılmasına,
karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Seçmen listeleri kesinleşmeden önce askı süresi içerisinde görev yerinden başka bir İl’de bulunacak olanların geçerli mazeretlerini belgelendirmek suretiyle, bulunacakları il seçim kurulu başkanlığına müracaat edip seçmen listelerine kayıtlarının yaptırılabileceğine,
Kayıtları gerçekleştiğinde görev yaptıkları ildeki seçmen listelerinden isimlerinin çıkartılmasına,
2- Karar örneğinin Cumhuriyet Savcısı Halil İbrahim ÇİFTÇİ’ye tebliğ için Gebze 1. İlçe Seçim Kurulu
Başkanlığına, Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğünce İl Seçim Kurulu Başkanlıklarına iç mail yoluyla gönderilmesine ve Kurulumuz internet sitesinde yayınlanmasına,
30/09/2010 tarihinde oy birliğiyle karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy