Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (2839 S. K. m. 11) (2972 S. K. m. 9) 
Karar No: 2564 
Kurulumuz Başkanlığına Naci ARAS tarafından gönderilen 14.07.2004 tarihli dilekçede; 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Kars İli Sarıkamış İlçesi Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Suat DOĞAN’ın askerlik görevini yerine getirmediğinden bahisle, gerekli araştırmanın yapılması istenilmiş ve Kurulumuzun 24.07.2004 günlü, 2451 sayılı Ara Kararı ile istenilen bilgi ve belgeler gelmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından seçilenin Türk olmadığı, yaşının kanunda gösterilenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı, seçilme yeterliliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ve askerlik hizmetini yapmamış olduğu yolunda tam kanunsuzluk hallerine ilişkin ihbar ve itirazlar, seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra dahi, T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev ve yetkiye dayanılarak Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebilir.
İstek, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Kars İli Sarıkamış İlçesi Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Suat DOĞAN’ın askerlik görevini yerine getirmediğine ilişkindir. Bu yönüyle istemin yasal dayanağı 2972 sayılı Kanunun 9 uncu maddesinin yollamada bulunduğu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin (c) bendidir.
Söz konusu 2839 sayılı Kanunun 11 inci maddesinin (c) bendinde, askerlik hizmetini yapmamış olma seçilmeye engel hal olarak kabul edilmiş bulunmaktadır.
İstek konusu olayda; Kars İli Sarıkamış İlçesi Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Suat DOĞAN’ın Kasım 2000 Yd.Sb. Celp döneminden itibaren toplan Oniki (12) Yd.Sb. Celp döneminden bakaya kaldığı, her seferinde askeri mahkemeye verildiği, çeşitli sağlık kuruluşlarından almış olduğu kısa süreli sağlık raporları nedeniyle hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar alındığı, son olarak Suat DOĞAN’ın AĞUSTOS / 2004 Yd.Sb. celp döneminden bakaya kaldığı, 06 Ağustos 2004 tarihinde almış olduğu sağlık raporu ile Askerlik Şubesine ifade vermek için başvurduğu fakat aynı gün askerlik şubesinin denetlemesi olması sebebiyle ifadesinin alınamadığı, Suat DOĞAN’ın ARALIK / 2004 Yd.Sb. celp döneminde sevke tabii olduğu, sonuç itibariyle Suat DOĞAN’ın askerlik görevini yerine getirmediği ara kararımız gereği Sarıkamış Askerlik Şubesi Başkanlığından alınan 12.08.2004 günlü, 5543 sayılı yazıdan ve adı geçenin savunmasından açıkça anlaşılmaktadır.
Bu durumda, Kars İli Sarıkamış İlçesi Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Suat DOĞAN’ın yükümlü olduğu askerlik hizmetini yapmamış olduğu anlaşıldığından, tam kanunsuzluk nedeniyle tutanağının iptaline karar verilmesi gerekmiştir.
Sonuç: Açıklanan nedenlerle;
1 - İtirazın kabulüne,
2 - Kars İli Sarıkamış İlçesi Belediye Meclisi Üyeliğine seçilen Suat DOĞAN’ın yükümlü bulunduğu askerlik hizmetini yapmamış olduğundan, tam kanunsuzluk nedeniyle tutanağının iptaline,
3 - Karar örneğinin gereği ve tutanağı iptal edilen Suat DOĞAN’a tebliği için Sarıkamış İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile bilgi için itirazda bulunan Naci ARAS’a gönderilmesine,
11.09.2004 günü oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy