Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(2709 S. K. m. 76, 79) (2972 S. K. m. 31)
Karar No: 233
Pertek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 03.04.2007 tarihli ve C.05.0.SKB.4.62.07/51 sayılı yazıda; Bulgurtepe Köyü Muhtarı Süleyman İLÇİ’nin okur - yazar olmadığından bahisle İlçe İdare Kurulu kararı ile görevden alındığının idari makamca bildirilmesi üzerine, Bulgurtepe Köyünde muhtarlık seçiminin yapılıp yapılamayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş ve Kurulumuzun 07/04/2007 tarihli, 180 sayılı ara kararı ile istenilen bilgi ve belgeler gelmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Kanunda yer alan seçilme yeterliğine ilişkin hükümlerin bir kısmı T.C. Anayasasının 76 ncı maddesindeki amir hükme dayandığından, seçilenin Türk olmadığı, yaşının yasada öngörülenden küçük olduğu, okur-yazar olmadığı ve seçilme yeterliğini kaybettiren bir mahkumiyeti bulunduğu ile ilgili itirazların, süresine bakılmaksızın ve seçim sonuçlarının kesinleşmesinden sonra mevcut tam kanunsuzluk halinin T.C. Anayasasının 79 uncu maddesinin verdiği görev sebebiyle Yüksek Seçim Kurulunca her zaman incelenebileceği Kurulumuz tarafından kabul edilmektedir.
Tam kanunsuzluk olarak kabul edilen seçilenin okur - yazar olup olmadığı iddiasını araştırmak ve iddianın doğruluğu halinde, seçildikleri kesinleşen ve ilgili kurullarca bu hususu belirleyen tutanak düzenlenip kendilerine verilen seçilmiş kişilerin tutanağının iptali Kurulumuza ait olup, başka bir mercie bu konuda görev verilmemiştir.
Pertek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 28 Mart 2004 tarihinde yapılan seçimde Tunceli İli Pertek İlçesi Bulgurtepe Köyü muhtarlığına seçilen Süleyman İLÇİ’nin İlçe İdare Kurulu kararı ile görevden alındığından, adı geçen köyde muhtarlık seçimi yapılıp yapılamayacağını sormuştur. 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 31 inci maddesinin muhtar seçilebilmek için öngördüğü koşullardan biri de okur-yazar olmaktır.
Ara kararımız gereği öğretmenlerden oluşturulan üç kişilik sınav komisyonunca Süleyman İLÇİ’nin okur - yazar olduğunun tespit edildiği, ara kararımıza cevaben Pertek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 19/04/2007 tarihli, C.05.0.SKB.4.62.07/71 sayılı yazı ve eki belgelerin incelenmesinden açıkça anlaşılmaktadır.
Hal böyle olunca; Bulgurtepe Köyü muhtarlığına seçilen Süleyman İLÇİ’nin seçimin yapıldığı 28/03/2004 tarihi itibariyle 2972 sayılı Kanunun 31 inci maddesinin öngördüğü okur-yazar olma koşuluna sahip olduğu açık-seçiktir.
O halde, Bulgurtepe Köyü muhtarı Süleyman İLÇİ’nin okur - yazar olduğu sınav komisyonunca tespit edilmiştir. Ancak, adı geçenin görevden alınmasına ilişkin Pertek İlçe İdare Kurulu Karanının iptali istemiyle Elazığ İdare Mahkemesine dava açılmış olduğundan, söz konusu köy muhtarlığı henüz boşalmamıştır. Bu nedenle, muhtarlık seçimi yapılmayarak dava sonucunun beklenilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Bulgurtepe Köyü muhtarı Süleyman İLÇİ’nin okur - yazar olduğu sınav komisyonunca tespit edilmiş, ancak adı geçenin görevden alınmasına ilişkin Pertek İlçe İdare Kurulu Karanının iptali istemiyle Elazığ İdare Mahkemesine dava açılmış olduğundan, söz konusu köy muhtarlığı henüz boşalmış sayılamayacağından, muhtarlık seçimi yapılmayarak dava sonucunun beklenilmesine,
2- Karar örneğinin gereği için Pertek İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı ile Pertek Kaymakamlığına, bilgi için Süleyman İLÇİ’ye gönderilmesine,
05/05/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi.  (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy