Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(3376 S. K. m. 1) (298 S. K. m. 3) (12 Eylül 2010 Pazar Günü Yapılacak Olan Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulmasında Sandık Kurullarının Görev Ve Yetkilerini Gösterir Genelge m. 26)
Karar No: 739
Karar Tarihi: 09/09/2010 
Kurulumuz Başkanlığına Ödemiş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 08/09/2010 tarihli, 747 sayılı yazıda; sandık kurulu başkanları ve memur üyelerini görev yerlerine götürüp getirmek üzere araçları ile birlikte görevlendirilen araç şoförlerinin kayıtlı oldukları sandıklarda oy kullanmak üzere tekrar dönüşlerinde, uzak mesafeler nedeniyle soru yaşanacağından, sandık kurullarının görevlerini gösterir 135/1 sayılı genelgenin 26. maddesinde belirtilen milletvekilleri, sandık kurulu başkan ve üyeleri, güvenlik görevlileri ile bina sorumluları gibi uzak yerlerde görevlendirilen şoförlerin de görevli oldukları sandıkta seçmen kartlarını sandık kurullarına vermek suretiyle oy kullanmalarının mümkün olup olamayacağı hususunda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
3376 sayılı Anayasa Değişikliğinin Halkoyuna Sunulması Hakkında Kanunun 1. maddesinde; Anayasa gereğince yapılacak olan halkoylamasında bu Kanun hükümlerinin uygulanacağı, bu Kanunda hüküm bulunmayan hallerde 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin tatbik edileceği,
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 3. maddesinde; Özel kanunlarındaki çevre ayırmaları saklı kalmak şartiyle, seçimlerde her il bir seçim çevresidir.
hükümlerine yer verilmiştir.
Kurulumuzun 15/06/2010 tarihli, 2010/381 sayılı kararına ekli 12 Eylül 2010 Pazar Günü Yapılacak Olan Anayasa Değişikliklerinin Halkoyuna Sunulmasında Sandık Kurullarının Görev ve Yetkilerini Gösterir Örnek: 135/I sayılı Genelgemizin 26. maddesinin son iki fıkrasında;
Güvenlik görevlileri ise seçmen bilgi kağıtları bulunmak şartıyla, görevli oldukları sandıkta oy kullanabilirler. Aynı şekilde sandık seçmen listesinin sonuna ad ve soyadları ile kimlik bilgileri ilave edilir, imzaları alınır, oy kullanmalarını takiben seçmen bilgi kağıdı alınır. (Seçmen bilgi kağıdı olmayan güvenlik görevlileri oy kullanamazlar.)
Sandık kurulu üyeleri, bina sorumluları ve güvenlik görevlileri oy kullanmış ise, sandık seçmen listesindeki oy kullanan seçmen sayısına dahil edilir.
ifadesi yer almıştır.
Yukarıda açıklanan düzenlemelerden de anlaşılacağı üzere, seçim işleri nedeniyle araçlarıyla birlikte görevlendirilen şoförlerin görevlendirildikleri sandıklarda oy kullanmalarına ilişkin bir düzenleme bulunmadığından, bu görevlilerin görevlendirildikleri sandıkta oy kullanamayacaklarına karar vermek gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Seçim işleri nedeniyle araçlarıyla birlikte görevlendirilen şoförlerin görevlendirildikleri sandıklarda oy kullanmalarına ilişkin bir düzenleme bulunmadığından, bu görevlilerin görevlendirildikleri sandıkta oy kullanamayacaklarına,
2- Karar örneğinin, Ödemiş İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine, 09/09/2010 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy