Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 108) (2972 S. K. m. 22) (1580 S. K. m. 93)
Karar No: 829
Akçakent İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 30.03.2004 günlü, 2004/4 sayılı kararda; Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi Belediye Başkanlığı Seçiminde en yüksek oyu alan Milliyetçi Hareket Partisi Adayı Ramazan ŞAHİN’in tüm sandık kurulu tutanakları İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına teslim edildikten ve birleştirme tutanağı düzenlendikten sonra 29.03.2004 tarihinde saat 08.15.’te öldüğü anlaşıldığından, Başkanlıklarınca ne gibi bir işlem yapılacağı; Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığından alınan 30.03.2004 günlü, 2004/05-291 sayılı yazıda da, Mahsenli Beldesi Belediye Başkan adayı Ramazan ŞAHİN’in vefatı nedeniyle boşalan belediye başkanlığının belediye meclisi üyelerinin arasından belirlenmesi için gerekli kararın verilmesi ve İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu birlikte incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 108. maddesinin ikinci fıkrasında; “İlçe seçim kurulu, sandık kurullarından gelen evrakı, geldikçe almakla beraber, aralıksız olarak çalışır ve sandık tutanaklarını birleştirmeye devam eder.”, üçüncü fıkrasında; “En son sandık tutanağı geldikten sonra, ilçe dahilindeki bütün sandık tutanaklarının birleştirilmesi tamamlanarak bunun sonucu bir tutanakla tespit edilir. Partilerin ve adaylarının ve bağımsız adayların aldıkları oylar da sırasına göre bu tutanağa geçirilir.”, beşinci fıkrasında, “İlçe seçim kurulunda hazırlanan bu tutanaklardan bir nüshası ilçe seçim kurulu başkanı ve en az iki üye tarafından il seçim kuruluna götürülür.”
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun 22. maddesinin birinci fıkrasında; “Sandık kurullarınca gönderilen belediye başkanı seçimlerine ilişkin tutanaklar ilçe seçim kurulu tarafından birleştirilerek en çok oy alan aday, başkanlığa seçilmiş olur.”
4231 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile değişik 1580 sayılı Belediye Kanununun 93 üncü maddesinin ikinci fıkrasında da; “Belediye başkanlığının boşaldığı veya başkanın görevden uzaklaştırıldığı hallerde, belediye meclisinin on gün içinde toplanması Vali tarafından sağlanır. Bu toplantıda Meclis, katılanların salt çoğunluğunun gizli oyuyla ve kendi üyeleri arasından, belediye başkanlığının boşalması halinde bir başkan, başkanın görevden uzaklaştırılması halinde ise bir başkanvekili seçer. Yeni seçilen başkanın görev süresi, yerine seçildiği başkanın görev süresi kadardır; başkanvekili, yeni başkan seçilinceye veya görevden uzaklaştırılmış olan başkan görevine dönünceye kadar görev yapar."
hükümlerine yer verilmiştir.
28 Mart 2004 Pazar günü yapılan Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi Belediye Başkanlığı ve Belediye Meclisi Üyeliği Seçimleri sonucunda sandık kurullarınca düzenlenerek İlçe Seçim Kuruluna teslim edilen ve adayların aldıkları oyların belirlendiği tutanaklar, İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca 298 sayılı Kanunun 108. maddesine göre “Belediye Başkanlığı Birleştirme Tutanağı” düzenlenerek, Milliyetçi Hareket Partisi Belediye Başkan Adayı Ramazan ŞAHİN’in 694 oy alarak seçimi kazandığı belirlenmiştir.
Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi Belediye Başkanlığı seçimini kazandığı İlçe Seçim Kurulunca belirlenen Ramazan ŞAHİN 29.03.2004 tarihinde saat 08.15’de ölmüş olması, ilan edilen seçim sonuçlarına etkili olmadığı gibi seçimin geçerli olup sonuçlandığı anlaşıldığından,
Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi Belediye Başkanlığının 4231 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile değişik 1580 sayılı Belediye Kanununun 93 üncü maddesi uyarınca idari makamlarca çözümlenmesi gerektiğine karar verilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
1 - Belediye Başkanı seçilen Ramazan ŞAHİN’in 29.03.2004 tarihinde ölümü ile boşalan Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi Belediye Başkanlığının 4231 sayılı Kanunun 4 üncü maddesi ile değişik 1580 sayılı Belediye Kanununun 93 üncü maddesi uyarınca idari makamlarca çözümlenmesi gerektiğine,
2 - Karar örneğinin gereği için Akçakent İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına, bilgi için Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanlığına gönderilmesine,
30.03.2004 gününde oyçokluğu ile karar verildi.
KARŞI OY  
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 129. maddesinin 1. fıkrasında; “İlçe seçim kurullarının veya başkanlarının, kendi işlemleri aleyhine vaki şikayet üzerine verdikleri kararlar ile, sair kararları aleyhine, en geç ilçe birleştirme tutanağının düzenlenmesine kadar; ilçe birleştirme tutanağının düzenlenmesi ve buna ait işlerle neticelerine karşı bu tutanağın düzenlenmesine takip eden gün, saat on yediye kadar, doğrudan doğruya veya ilçe seçim kurulları eli ile il seçim kurullarına itiraz edilebilir.” Hükmü yer almaktadır. Kanun hükmünde dercedilen ilçe birleştirme tutanağının düzenlenmesi işleminin, “... oy verme gününden sonraki Salı günü saat 14.00’e kadar ...” yapılacağı da aynı Kanunun 128. maddesinin ikinci fıkrasında yer almaktadır. 
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun Belediye başkanlıklarına seçilenlerin tespiti başlıklı 22. maddesinin 1. fıkrasında “Sandık kurullarınca gönderilen belediye başkanı seçimlerine ilişkin tutanaklar ilçe seçim kurulu tarafından birleştirilerek en çok oy alan aday, başkanlığa seçilmiş olur.” Hükmü yer almaktadır. 
Olayımızda ise, Akçakent İlçesi Mahsenli Beldesi belediye başkanlığını kazanan Ramazan ŞAHİN’in ise 29.03.2004 Pazartesi günü vefat ettiği doktor raporundan anlaşılmaktadır.
Diğer taraftan, 2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunun Seçimlerin yenilenmesi başlıklı 29. maddesinde, seçim dönemi sonundan önce; ... Hallerinde mülki amirlerin vaki boşalmaları otuz gün içinde ilçe seçim kuruluna bildirmeleri ...öngörülmüştür.
Bu durumda; oy verme işlemi bitecek, ilçe birleştirme tutanağı Salı günü saat: 14.00’e kadar düzenlenecek, sonuçlar ilan edilecek, kazananlara mazbataları verilecek, kazananların adı soyadı mahalli mülki amire gönderilecek ve bir boşalma söz konusu olursa, 1580 sayılı Belediye Kanununun değişik 93. maddesi gereği işlem yapılacaktır.
Kısacası, seçim kanunlarına göre sonuçlandırılacak, belediye başkanı görevine başlayacak ve boşalma söz konusu olursa, çoğunluk gerekçesini oluşturan 1580 sayılı Belediye Kanunu işletilecektir.
Bu durumda Kanunun Salı günü saat 14.00’e kadar 22. maddedeki esaslar çerçevesinde düzenleneceğini öngördüğü ilçe birleştirme tutanağı düzenlenmeden, seçildiğine dair mazbatasını almadan ve görevine başlamadan Pazartesi günü vefat eden belediye başkanının yerinin 1580 sayılı Belediye Kanununun değişik 93. maddesine göre doldurulmasında hukuka uygunluk bulunmamaktadır.
Yukarıda açıklanan nedenlerle, Sayın çoğunluğun aksi yoldaki görüşüne katılmıyorum. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy