Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 111)

 

Karar No: 355

 

Isparta Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı tarafından Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 02/05/2018 tarihli, 139365 sayılı yazıda; Vatan Partisi Isparta İl Başkanlığının Başkanlıklarına sunduğu 30/04/2018 tarihli, 7 sayılı yazısı ile seçmenler tarafından aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylarından adaylığı kabul edilenler için 4-9 Mayıs 2018 tarihleri arasında seçmenler tarafından teklifte bulunacağı süreçte seçmenlerin dilekçe verebilme işlemini kolaylaştırmak amacıyla Vatan Partisi üyelerinden görevli bulundurmak ve seçim kurulları önünde danışma masaları açmak, ayrıca birden fazla Cumhurbaşkanı adayı olduğu için meydana gelebilecek kargaşayı önlemek adına her partinin adayına ayrı bir memur verilmesi, Cumhurbaşkanı Adayı Doğu PERİNÇEK adına verilen dilekçelerin günlük listesini almak istedikleri talebinde bulunulduğu belirtilerek, bu konuda nasıl bir yol izleneceği veya nasıl bir işlem yapılacağı hususunda görüş istenilmiş olmakla, konu incelenerek;

 

GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:

 

24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, seçmenler tarafından teklif edilecek Cumhurbaşkanı adaylarının başvuru usul ve esaslarına ilişkin Kurulumuzun 26/04/2018 tarihli, 292 sayılı kararında;

 

“VI- Adaylık başvurusu kabul edilenler

 

Cumhurbaşkanı adaylığı için seçmenler tarafından aday gösterilmek isteyenlerden adaylık başvurusu kabul edilenler, 3 Mayıs 2018 Perşembe günü Yüksek Seçim Kurulunca ilan edilir ve seçmenler tarafından bağlı oldukları ilçe seçim kurullarında 4 Mayıs 2018 Cuma günü teklifte bulunulmaya başlanır. Teklif süresi 9 Mayıs 2018 Çarşamba günü saat 20.00’de sona erer. Belirlenen bu günlerde saat 08.00 - 20.00 arasında ilçe seçim kurullarınca teklifler alınır.

 

Teklif süresi içinde; teklifte bulunan seçmenlerin seçmenlik niteliğine karşı yapılan itirazlar ile teklif işlemlerine karşı yapılan diğer itirazlar ilçe seçim kuruluna yapılır ve ilçe seçim kurulu başkanınca aynı gün kesin olarak karara bağlanır.”

 

“VII- Seçmenler tarafından teklifte bulunulmasının usul ve esasları

 

a) Seçmenler, ancak Yüksek Seçim Kurulu tarafından yapılan ilanda belirtilen adaylardan sadece biri için ve bir kez teklifte bulunabilir.

 

b) Seçmenler, adaylık teklifi için kayıtlı oldukları ilçe seçim kuruluna bizzat başvururlar. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılır ve elektronik ortamda da kaydedilir.

 

c) Yurtdışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, adaylık teklifi için Yurt Dışı İlçe Seçim Kuruluna bizzat başvururlar. Başvuranın, seçmen niteliğine sahip olduğu ve daha önce aday teklifinde bulunmadığı tespit edildikten sonra, ilan edilen listedeki kişiler arasından teklif yaptırılarak adayın bilgilerini ihtiva eden form imzalatılır ve elektronik ortamda da kaydedilir.

 

d) Başvuran seçmene, aday teklifinde bulunduğuna dair belge verilir.

 

e) Aday gösterme formları, elektronik ortamda Yüksek Seçim Kuruluna iletilir ve fiziki olarak ilçe seçim kurullarında saklanır.

 

f) Belirlenen süre içinde yüzbin seçmen tarafından teklif edilen kişiler, geçici aday listesinde gösterilir.” şeklinde düzenlenmiştir.

 

Nitekim, 24 Haziran 2018 tarihinde birlikte yapılacak olan Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde, seçmenler tarafından teklif edilecek Cumhurbaşkanı adaylarının başvuru usul ve esasları Kurulumuzun 26/04/2018 tarihli, 292 sayılı kararı ile belirlenerek ilan edilmiştir.

 

Kurulumuzca yapılan değerlendirme neticesinde; seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için seçim kurulları önünde masa açılamayacağı, her partinin adayına ayrı bir memur verilmesi için personel görevlendirilmeyeceği, oy kullananların sayısını gösterir listenin aday ve temsilcisi dışında kimseye verilemeyeceğine karar verilmesi gerekmiştir.

 

SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;

 

1- Seçmenlerce aday gösterilecek Cumhurbaşkanı adaylığı için seçim kurulları önünde masa açılamayacağı, her partinin adayına ayrı bir memur verilmesi için personel görevlendirilmeyeceği, oy kullananların sayısını gösterir listenin aday ve temsilcisi dışında kimseye verilemeyeceğine,

 

2- Karar örneğinin Isparta Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,

 

02/05/2018 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)


Full & Egal Universal Law Academy