Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(298 S. K. m. 10) (2820 S. K. m. 21) 
Karar No: 150 
Bayramiç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 23.03.2005 günlü, 2005/10 sayılı yazıda; Bayramiç Doğru Yol Partisi İlçe Başkanlığınca 8. Olağan Kongrelerinin 29.03.2005 tarihinde yapılacağının bildirildiği ve 3 adet delege listesinin ilçe başkanı Necmettin KARAGÖZ tarafından Başkanlıklarına ibraz edildiği, daha sonra anılan başkanlıkça verilen 15.03.2005 tarihli dilekçe ile kongrenin Doğru Yol Partisi Genel Merkezinin 08.03.2005 tarihli yazısı ile 02.04.2005 tarihinde yapılacağının bildirildiği, anılan parti Bayramiç İlçe Başkanı Necmettin KARAGÖZ tarafından belgelere ek ve düzenleme ile yeni delege ilave edeceğinden bahisle belgelerin tarafına verilmesinin istenildiği ve belgeler anılan kişiye iade edildiği, Parti Genel Merkezince 21.03.2004 tarihli yazı ile Bayramiç İlçe Kongresini yapmak için İsmail PEHLİVAN’ın görevlendirildiği, bu yazıya istinaden İsmail PEHLİVAN’ın 21.03.2005 tarihli dilekçe ile eksikliklerin tamamlanarak kongrenin 04.04.2005 tarihinde yapılmasına karar verildiği belirtilerek, 3 adet delege listesini Başkanlıklarına ibraz ettiği, ancak delege listelerinin usulüne uygun olarak hazırlanmadığı ve parti tüzüğüne aykırı davranıldığı hususunda anılan parti Çanakkale İl Başkanlığınca itirazda bulunulduğu, bu nedenle İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca tüm bu durumların değerlendirilip seçimin yapılıp yapılmayacağının ve hangi delege listesinin onaylandığı hususunda Doğru Yol Partisi Genel Merkezinden sorulduğu, alınan cevabi yazıda Genel Merkezce görevlendirilen İsmail PEHLİVAN tarafından verilen delege listesinin geçerli olduğu ve 04.04.2005 tarihinde yapılmasının uygun görüldüğünün bildirildiği, bu defa Doğru Yol Partisi Çanakkale İl Başkanı İsmet KOYUNCU tarafından Genel Merkez tarafından kongreyi yapmakla görevlendirilen İsmail PEHLİVAN’ın kendilerince tanınmadığı, partide hiçbir görevi olmadığı bildirilerek, ilçe kongresinin 04.04.2004 tarihinde yapılmasına ilişkin İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca verilen kararın geri alınarak, kongrenin iptaline karar verilmesi istenildiğinden, bu konuda görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
Bilindiği gibi 2820 sayılı Siyasi Partiler Kanunu’nun 21 inci maddesine göre siyasi partilerin genel merkez, il ve ilçe organları seçimleri ile il kongresi ve büyük kongre delegelerinin seçimleri yargı denetimi ve gözetimi altında yapılır.
Delege listelerine ve seçimlere karşı yapılacak itirazlar ilçe seçim kurulu hakimi tarafından maddede gösterilen süreler içinde kesin olarak karara bağlanır.
Anılan maddede hakimin verdiği kararlara karşı üst kurullara itiraz edilebileceğine dair herhangi bir hüküm mevcut değildir.
Hal böyle olunca da sorulan husus hakkında karar verme yetkisinin ilçe seçim kurulu hakimine ait olduğu açık seçik ortadadır.
Ne var ki, Yüksek Seçim Kurulu’nun görev ve yetkilerini düzenleyen 298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun’un 14 üncü maddesinin 10 uncu bendinde, Kurulumuzun il seçim kurulu başkanlıklarınca seçim işlerinin yürütülmesi hakkındaki sorularını derhal cevaplandırması gerektiği hükme bağlanmıştır. Her ne kadar maddede ilçe seçim kurulu başkanından söz edilmemekte ise de çoğun içinde azın da bulunduğu ilkesi gereğince ilçe seçim kurulu başkanlarının da sorularına cevap verilmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Nitekim Yüksek Seçim Kurulu’nun öteden beri uygulaması da bu yöndedir. Bu nedenlerle sorulan soruya cevap verilmesi gerekli görülmüştür.
Partiler kongrelerini Siyasi Partiler Yasası ve tüzükleri uyarınca il idare kurulu veya ilçe idare kurulu nezaretinde yaparlar. Bu partilerin yasal hakkı olduğu gibi aynı zamanda yasal vecibeleridir. Kongre yapılmasında yasa ve tüzüğe aykırılık iddiası parti içinde çözüme bağlanır, denetlenmesi ise adli yargının görevine girer, yalnızca organ seçimlerini denetleme ve buna ilişkin itirazları kesin karara bağlama ve gerektiğinde seçimi iptal ve erteleme yetkisi bulunan ilçe seçim kurulu başkanlarının partinin kongre yapıp yapamayacağına ilişkin karar vermesi mümkün değildir. İlçe seçim kurulu başkanı yasanın kendisine verdiği görev ve yetki dahilinde parti yetkili organının vereceği delege listelerini inceler, noksanları ikmal ettirir, listeyi kesinleştirir, organ seçimine nezaret eder, seçime ilişkin itirazları inceleyip kesin karara bağlar, gerektiğinde seçimi iptal edip yeniler, kazananları belirleyip ilan eder.
Doğru Yol Partisi Tüzüğünün; “Genel İdare Kurulu, Teşkili, Görevleri ve Görev Bölümü” ana başlıklı 50. maddesinin “Görev ve Yetkileri” alt başlıklı B bendinde, parti teşkilat kademeleri ve organlarının kademe sırasına göre Genel İdare Kuruluna bağlı olduğu, Genel İdare Kurulunun görev ve sorumluluğunun gereği olarak, zaruri gördüğü durumlarda bu kademelerin ve organların görev ve yetkilerini kendi adına kullanmak üzere kendi içinden veya dışından kişileri görevlendirebileceği ve kendi yetkileri ile donatabileceği, parti teşkilatını yönetebileceği, çalışmalarını yönlendireceği, meselelerini çözümlemeye yardımcı olacağı ve bütün seçimlerle ilgili gerekli kararları alacağı öngörülmüştür.
Bu çerçevede, Doğru Yol Partisi Genel Merkezince Doğru Yol Partisi Bayramiç ilçe kongresini yapmak üzere İsmail PEHLİVAN’ın görevlendirilmiş ve görevlendirmenin tüzüğe uyarlı bulunmuş olması nedeniyle adıgeçenin muhatap kabul edilerek, İsmail PEHLİVAN’ın vermiş olduğu delege listesi esas alınarak anılan ilçe kongresinin istenilen 04.04.2005 tarihinde yapılması ve organ seçimlerinin ilçe seçim kurulu başkanınca denetlenmesi gerektiğine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Doğru Yol Partisi Genel Merkezince Doğru Yol Partisi Bayramiç ilçe kongresini yapmak üzere İsmail PEHLİVAN’ın görevlendirilmiş olması nedeniyle adıgeçenin muhatap kabul edilerek, İsmail PEHLİVAN’ın vermiş olduğu delege listesi esas alınarak anılan ilçe kongresinin 04.04.2005 tarihinde yapılması ve organ seçimlerinin ilçe seçim kurulu başkanınca denetlenmesine,
2- Karar örneğinin Bayramiç İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
26.03.2005 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy