Yüksek Seçim Kurulu - 06.06.2022
Karar Dilini Çevir:


(6964 S. K. m. 7, 8)
Karar No: 35 
Güce İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 29/01/2007 tarihli ve C.05.0.SKB.4.28.11/3 sayılı yazıda; Güce Ziraat Odası Başkanlığınca, oda genel kurul toplantısının 03/02/2006 tarihinde yapılacağı, birinci toplantıda çoğunluk sağlanamadığı takdirde ikinci toplantının 04/02/2007 tarihinde çoğunluk aranmaksızın yapılacağının beyan edilerek gündem ve delege listesinin 18/01/2007 tarih ve 2007/3 sayılı yazıları ile Başkanlıklarına bildirildiği, Güce Ziraat Odası Başkanlığının talebi üzerine seçimlerin yapılması için delege listelerinin 28/01/2007 - 30/01/2007 tarihlerinde askıya çıkartılmasına karar verilerek sandık kurulu oluşturulduğu, ancak Salim İSLAM isimli şahıs tarafından Başkanlıklarına verilen 29/01/2007 tarihli dilekçe ile Güce İlçesinde 24/12/2006 tarihinde yapıldığı iddia edilen Ziraat Odası Delege seçimlerinin iptali ile bu delege seçimlerinin yenilenmesinin talep edildiği itiraz dilekçesine delil olarak Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanlığına hitaben Güce Tarım İlçe Müdürlüğünün 12/01/2007 tarih ve 14 sayılı yazılarını eklediği, Güce Tarım İlçe Müdürlüğünün yazısı içeriğinden delege seçimlerine yönelik olarak Ahmet GEÇGEL ve Salim İSLAM’ın dilekçe ile Güce Kaymakamlığına başvuruda bulunduklarının anlaşıldığı, ancak idarenin Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Nizamnamesine göre bu itirazların karara bağlandığına yönelik olarak Başkanlıklarına bir belgenin ulaştırılmadığı belirtilerek, konunun değerlendirilerek bilgi verilmesi istenilmiş olmakla konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 7. maddesinde; “Oda genel kurulu seçim çevresinden gelen delegelerden oluşur.
Delegeler, odaya kayıtlı üyeler arasından dört yılda bir aralık ayı içinde ve gizli oyla seçilir.”,
Sandık kurullarında görev alanlar delege seçiminde aday olamazlar.
Seçilecek delege sayısı, asıl üye sayısı beşyüze kadar (beşyüz dahil) olan seçim çevrelerinde bir asıl bir yedek; beşyüzden yukarı olanlarda ise her beşyüz asıl üye için bir asıl bir yedektir.
Seçilecek delegelerde aranan özellikler ve seçim usulleri tüzükte gösterilir.
Oda genel kurulu, dört yılda bir defa şubat ayı içinde, delege tamsayısının salt çoğunluğu ile toplanır. Çoğunluk sağlanamadığı takdirde genel kurul ertesi gün tekrar toplanır. Bu toplantıda çoğunluk aranmaz. Kararlar katılanların salt çoğunluğu ile alınır.
…”
hükmüne yer verilmiştir.
Ziraat odası kurulabilmesi için sözü edilen yasanın 7. maddesinde belirtildiği üzere; her köy, kasaba ve şehirlerde ise mahalle muhtarlığı birer seçim çevresi sayıldığından, bu seçim çevrelerinde delege seçimleri yapılıp oda umumi heyetinin teşekkülü gerekmektedir.
6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 8. maddesinde organ seçimlerinin ne şekilde yapılacağı açıklanmış olup, anılan madde hükmüne göre de; Organ seçimlerinin yargı gözetimi altında yapılacağı, itiraz üzerine hakimin vereceği kararın kesin olduğu, vurgulanmıştır.
Yine Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Tüzüğünün 9 – 22. maddelerini kapsayan 2. bölümde Ziraat Odaları Genel Kurulu delege seçimi esas ve usulleri düzenlenmiş olup, 19. madde de; “Sandık kurullarının kararları ve tutanakların tanzim işlemleri aleyhine alakalılar tarafından derhal sandık kurulu vasıtasiyle veya nihayet rey verme gününün ertesi günü saat 17’ye kadar mahalli idare heyetlerince tetkik edilmek üzere sözle veya yazı ile kazalarda kaymakamlıklara, vilayetlerde valiliklere şikayet veya itirazda bulunulabilir. İtiraz ve şikayetler üç gün içinde kati olarak karara bağlanır. Bu kararlar aleyhine başka bir mercie müracaat olunamaz.
İhbar, şikayet ve itirazlar rey vermeğe ve her türlü seçim işlerinin devamına engel olmaz. İdare heyetlerinin kararları müracaatı yapanlara yazı ile bildirilir veya hazır iseler tefhim olunur.”
hükmünü içermektedir.
Bu nedenle, 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 7. ve 8. maddeleri ile Ziraat Odaları Birliği Tüzüğünün 19. maddesi uyarınca, 24/12/2006 tarihinde yapıldığı bildirilen delege seçimine, delege listeleri sahte oluşturulduğu iddiası ile itirazda bulunulmuş ve bu itiraz Genel Kurul seçim sonucunu etkileyecek nitelikte ve henüz sonuçlandırılmamış olduğundan, bu aşamada Genel Kurul seçiminin bu listelere dayanılarak yapılmasının uygun olmadığı yönünde görüş bildirilmesine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- 6964 sayılı Ziraat Odaları ve Ziraat Odaları Birliği Kanununun 7. ve 8. maddeleri ile Ziraat Odaları Birliği Tüzüğünün 19. maddesi uyarınca, 24/12/2006 tarihinde yapıldığı bildirilen delege seçimine, delege listeleri sahte oluşturulduğu iddiası ile itirazda bulunulmuş ve bu itiraz Genel Kurul seçim sonucunu etkileyecek nitelikte ve henüz sonuçlandırılmamış olduğundan, bu aşamada Genel Kurul seçiminin bu listelere dayanılarak yapılmasının uygun olmadığı yönünde görüş bildirilmesine,
2- Karar örneğinin Güce İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
01/02/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)

Full & Egal Universal Law Academy